Brici hočejo red pri parkiranju

Gostje turističnih kmetij in gostišč v Medani ter šoferji avtobusov s turisti v tej briški vasi zlasti med vikendi parkirajo vsevprek in povzročajo nevšečnosti domačinom. Tako trdijo vodilni v krajevni skupnosti, ki jim vse skupaj preseda in pričakujejo, da bo kdo naredil red. Kaže, da bo občina ukrepala vsaj pri avtobusih.

V KS Medana pričakujejo, da bodo avtobusi parkirali na njim 
namenjenem mestu.   Foto: Ambrož Sardoč
V KS Medana pričakujejo, da bodo avtobusi parkirali na njim namenjenem mestu.  Foto: Ambrož Sardoč

MEDANA, ŠMARTNO > Nered pri parkiranju v Medani ni nobena novost, pravi predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Valter Kocina in nadaljuje, da je tudi uprava Občine Brda s tem seznanjena že dolgo. “Mislim, da ima vse zapisnike naših sej, ki so jasni, a doslej ni imela dosti posluha,” razlaga. Kot kaže, pa naj bi kmalu vsaj omilila te težave.

Ob vikendih gneča

Vse se navadno začenja že ob petkih. “Bolj ali manj je to že vsak vikend, da o praznikih ne govorimo. Nered je zlasti v Medani, na Plešivem pa pri Belvinu, kjer avte puščajo na obeh straneh glavne ceste skozi vas. Tam sem celo na motorju že čakal, da so se avti umaknili, preden sem se lahko peljal mimo,” razmere in svojo izkušnjo opisuje Kocina.

Gre za vozila gostov turističnih kmetij, ki po besedah sogovornika redno zasedajo tudi novi pločnik od pokopališča do središča Medane in nemalokrat stojijo na najbolj kritični točki, na ožini pri kmetiji Klinec: “Čim tam kdo pusti večji avto, zasede več kot pol cestišča.” Kocina se sprašuje, mar je res tako težko parkirati nekaj sto metrov stran, na travniku pri zapuščeni Gradnikovi domačiji, kjer je več prostora. In podobno razmišlja o šoferjih avtobusov s turisti, ki potem, ko sredi Medane odložijo potnike, ne odpeljejo na rob vasi, kje je le njim namenjeno parkirišče. “Ni prav, da avtobusi parkirajo v vasi,” trdi Kocina, saj zavzamejo veliko prostora in še slabšajo razmere.

Stran z avtobusi!

Predsednik KS poudarja, da nihče noče odganjati gostov, hočejo pa red. In kot so dosegli, da avti ne zapirajo več edine poti v zaselek Breg, odkar je tam začrtana intervencijska pot, bi enako radi preprečili gnečo zaradi avtobusov v jedru vasi. Rešitev je znana: šoferji naj tja pripeljejo goste in potem odpeljejo stran. Za kar štiri avtobuse je že urejeno parkirišče ob cesti med Medano in Dobrovim, pri vaškem pokopališču pa je še en podoben prostor.

“Kmečke turizme smo že pozvali, naj šoferje opozarjajo na to” med drugim pravi Kocina, ki pričakuje, da bodo želeno ravnanje kmalu zapovedovali ustrezni prometni znaki in oznake.

Prostor je na voljo

Vodja oddelka za okolje in prostor v upravi občine Dejan Rusjan potrjuje, da nameravajo promet avtobusov omejiti tako, kot predlagajo v Medani. Nemarne lastnike avtov, pravi, pa je treba kaznovati: “Parkiranje na cesti je nedopustno in tu bi morala ukrepati policija.”

Vzrok težav bo sicer težko odpraviti, ker je v središču Medane veliko lokalov in po razlagi Rusjana redki izpolnjujejo veljavna pravila o potrebnem številu parkirnih mest za to dejavnost. To pač ni bilo določeno, ko so turistične kmetije nastajale. Ko bodo njihovi imetniki zaradi česarkoli iskali nova gradbena dovoljenja, pa bodo morali zagotoviti parkiranje za goste, pri čemer je možnih načinov več.

Kot je povedal Rusjan, bo občina iskala dolgoročno rešitev, kar bo zahtevalo čas in sodelovanje vseh vpletenih. Kot edini prostor za spodobno veliko parkirišče vidijo nezasedeno zemljišče pri Gradnikovi domačiji. Nekaj pa bodo morali urediti tudi gostinci, dodaja Rusjan.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano