Brezplačni prevzem ne bo poceni

Občina Bovec se približuje strateškemu prevzemu kaninskih žičnic. Po prenosu Hetine gondolske žičnice in restavracije Prestreljenik je vse pripravljeno še za prenos žičniških naprav v stečajni masi ATC Kanin. Kako se bo zadeva iztekla, bo znano v četrtek, ko bodo občinski svetniki z rebalansom potrdil ali pa zavrnili 140.000 evrov stroškov za prevzem. Če upoštevamo še 112.000 evrov ob prenosu Hetine lastnine, bo treba za kaninske naprave odšteti 252.000 evrov.

Za prevzem vseh kaninskih naprav bo  Občina Bovec plačala 
približno 252.000 evrov.
Za prevzem vseh kaninskih naprav bo Občina Bovec plačala približno 252.000 evrov. 

BOVEC >Kot v primeru Hetine gondolske žičnice z restavracijo Prestreljenik gre tudi v primeru stavbnih pravic, treh sedežnic, vlečnice in parkirišča pri A postaji v lasti ATC Kanin v stečaju za brezplačni prenos. Povračilu stroškov stečajnega postopka in davkom v skupni višini 140.000 evrov pa ne morejo ubežati. “Upali smo na nižje stroške prevzema. Bomo videli, kako se bodo odločili svetniki,” skopo komentira bovški župan Valter Mlekuž.

Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je pred dnevi na portalu Ajpesa objavila in tudi za naš časopis pojasnila: “Prevzemnik mora v stečajno maso plačati stroške upravljanja s premoženjem. Znašajo 92.500 evrov. Pri obračunavanju sem upoštevala zadnjo znižano ceno na dražbi v višini 420.000 evrov, čeprav je ocenjena likvidacijska vrednost milijon. ”

Občina mora plačati še 22 odstotni davek na dodano vrednost oziroma 45.300 evrov na vrednost opreme, ki je ocenjena na 206.000 evrov. Dodatnih 1700 evrov znaša davek na vrednost stavbnih pravic. Durs bo odmeril davek na promet nepremičnin.

V Hitu potrjujejo, da so se z ATC Kanin v stečaju poravnali glede Hitove terjatve, ki je znašala 930.000 evrov. “Višina poravnave ostaja zaupna, je pa v skladu s Hitovo željo, da se razmere na kaninskem smučišču uredijo in se odprejo možnosti za razvoj bovškega turizma,“ pojasnjuje odgovorna za stike z javnostjo Lavra Peršolja.
V stečajno maso ATC Kanin sodita tudi Žaršče in smučišče v Čezsoči, ki ju ločeno prodajajo. “Sklep, ki ga je sodišče 11. maja izdalo o prodaji Žaršč, še ni pravnomočen. Izklicna cena znaša 115.000 evrov. Cenilec je upošteval dejstvo, da je nepremičnina obremenjena s stavbno pravico,” pojasnjuje Gibičarjeva. Ima jo Euroinvest v višini milijon evrov za dobo 99 let. Pri smučišču Naklo v Čezsoči upraviteljica ločitvenega upnika poziva, naj pove, kaj meni o izklicni ceni 81.000 evrov. “Za obe nepremičnini je interes,” pravi Gibičarjeva.

Najbolj bremenijo stroški zaščite naprav

Najvišji so stroški za zaščito in varovanje naprav. Znašajo 43.000 evrov. Spomnimo, da je v zimi 2013/14 zapadlo sedem metrov snega. Delo je opravilo podjetje Kaskader, ki je pogodbo v vrednosti 38.000 evrov podpisalo s stečajno upraviteljico in takratno lastnico krožnokabinske žičnice Hypo Leasingom.

Upraviteljica bo prejela nadomestilo 18.600 evrov plus tisoč evrov za otvoritveno poročilo. Upoštevala je še stroške cenitev nepremičnin in opreme, zavarovanja, elektrike....

Svetnikom na četrtkovi seji ne bo lahko ob dejstvu, saj so v proračun že vnesli 80.000 evrov izdatkov za Kanin. Heti so doslej plačali 50.000 evrov, do konca leta morajo še preostanek.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano