Brezplačna pomoč priseljencem pri vključevanju v slovensko družbo

Ob vse večjem številu beguncev, ki prihajajo v Evropo, na Ljudski univerzi Nova Gorica (LUNG) poudarjajo, kako pomembna je pomoč priseljencem pri vključevanju v novo okolje. Ob učenju slovenščine pri njih priseljenci pridobivajo samozavest za vstop na trg dela.

Violeta Kroni (na desni)  s Kosova je zelo zadovoljna   s 
programom, v katerega je privabila tudi  prijateljice, ki jim je 
slovenščina povzročala še večje težave.  Foto: Alenka Ožbot
Violeta Kroni (na desni) s Kosova je zelo zadovoljna s programom, v katerega je privabila tudi prijateljice, ki jim je slovenščina povzročala še večje težave.  Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > “V Slovenijo sem se priselila pred devetimi leti in takrat nisem razumela niti ene slovenske besede. Na LUNG sem prišla prav zaradi učenja jezika in zdaj se že lahko pogovarjam v slovenščini,” razlaga Violeta Kroni s Kosova, ki z možem in otroci živi v Šempetru. Kot pravi, je bilo na začetku težko, albanščina in slovenščina se zelo razlikujeta, zdaj pa se pri nas že dobro znajde in išče službo.

Podporo migrantom pri vključevanju v slovensko družbo na LUNG nudijo od leta 2012, ko so začeli program Postala sem del slovenske družbe, namenjen ženskam iz držav, nečlanic EU. Od takrat se je v njihove programe vključilo že približno sto priseljencev, predvsem s Kosova in Albanije, pa tudi Bosne in Hercegovine, Ukrajine Mehike, Tajske, Rusije in drugih držav. Med udeleženci je devetdeset odstotkov žensk, saj so programi namenjeni predvsem njim. Pogosto so namreč zaprte med štirimi stenami, pazijo otroke in kuhajo, medtem ko so možje v službi. “Vendar ne ostajajo v učilnicah. Povezati jih želimo z lokalno skupnostjo, obiskujemo organizacije in društva, dobro sodelujemo s centrom za socialno delo, zavodom za zaposlovanje, šolskimi svetovalnimi službami ...,” poudarja direktorica Nada Uršič Debeljak.

Dober glas se hitro širi in tako so letos v Novi Gorici brez težav napolnili tri skupine po 15 udeležencev za učenje slovenskega jezika in kulture v okviru programa Začetna integracija priseljencev (ZIP), organizirali bodo še eno skupino. Slušatelji so zelo motivirani in redno prihajajo na predavanja. V letu in pol bodo v brezplačnem tečaju izobrazili 60 priseljencev. V okviru ZIP slovenščino spoznava še skupina priseljencev v Ajdovščini, po dve sta v Idriji in v Postojni, v kratkem se bo začela učiti skupina v Tolminu. Predvideni sta še ena v Ajdovščini in ena v Postojni.

Na LUNG je aktualen še projekt I'm active+, ki je tudi namenjen ženskam. Gre za 80-urni tečaj za boljšo vključitev v družbo in lažji vstop na trg dela. Udeleženke bodo med drugim opravljale delovno prakso v javnih podjetjih in nevladnih organizacijah, denimo v centrih za socialno delo in za pomoč na domu.ALENKA OŽBOT


Najbolj brano