Brezpilotniki tudi na bojni ladji Triglav

Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob včerajšnjem obisku ajdovskega podjetja C-Astral izkušnjo s proizvajalcem, ki svoja brezpilotna letala prodaja v več kot 60 držav, pohvalila kot primer dobre prakse sodelovanja domačega podjetja in njegovega znanja z vojaško industrijo.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob obisku ajdovskega 
podjetja C-Astral izpostavila večstransko uporabnost njihovih brezpilotnih letalnikov.    Foto: Alenka Tratnik
Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob obisku ajdovskega podjetja C-Astral izpostavila večstransko uporabnost njihovih brezpilotnih letalnikov.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ministrstvo za obrambo je z ajdovskim podjetjem C-Astral po izboru na javnem razpisu pred dvema letoma podpisalo pogodbo za dobavo štirih kompletov brezpilotnih sistemov s po tremi brezpilotnimi letalniki, vojska pa jih bo uporabila predvsem za opravljanje izvidniških in obveščevalnih nalog v misijah.

Kot je včeraj poudarila ministrica Andreja Katič, je proizvodnja brezpilotnikov rezultat uspešnega raziskovalno-razvojnega projekta in primer dobrega sodelovanja obrambnega sistema z raziskovalno dejavnostjo, iz katerega je nastalo novo podjetje. C-Astral je eden vodilnih proizvajalcev brezpilotnih letalnikov razreda mini na svetu. Zaposluje 27 delavcev in izvaža v 64 držav po svetu. Z ministrstvom trenutno sodeluje pri razvoju mornariške različice brezpilotnih letalnikov. Ministrica je včeraj potrdila, da pripravljajo prilagoditve, s katerimi bi lahko letalnike uporabili tudi na večnamenski bojni ladji Triglav. “Ladja, s katero smo aktivno sodelovali v migrantski krizi, bi s to tehnologijo dobila še večji domet pri nadzoru na morju. Za uporabo brezpilotnih letal pa se zanima tudi Evropska obrambna agencija,” je še povedala Katičeva in ob vojaških izpostavila tudi druge možnosti za uporabo brezpilotnikov: “Vključimo jih lahko v sistem zaščite in reševanja, v lokalni skupnosti imajo pomembno vlogo pri zgodnjem odkrivanju požarov v naravi, zato se trudimo, da bi čimprej uskladili vse zakonske in podzakonske akte in omogočili njihovo uporabo. Z ministrstvom za kmetijstvo pa smo že podpisali pogodbo za pilotni projekt zgodnjega odkrivanja podlubnikov. S sodobnimi napravami in informacijskim sistemom lahko že po spremembi temperature in preden to zazna človeško oko, ugotovimo, katera drevesa so okužena,” je nekatere prednosti tehnologije pri njeni uporabi za civilne namene predstavila Katičeva. Nove priložnosti sodelovanja in izzive je predstavil tudi direktor podjetja C-Astral, Uroš Kravos. Kot je dodal, so projekti, povezani s Slovensko vojsko, zanje pomembna referenca.

Ministrica se je včeraj mudila tudi v Kobaridu. Srečala se je z županom Robertom Kavčičem, ki se ji je zahvalil za pomoč pri obeleževanju 100. obletnice dogodkov prve svetovne vojne. S predsednikom fundacije Poti miru Zdravkom Likarjem je podpisala pogodbo o sofinanciranju mednarodnega projekta Pot miru v Posočju za leto 2017 in priprave dokumentacije za vpis Poti miru od Alp do Jadrana – Dediščina 1. svetovne vojne na Unescov seznam svetovne dediščine. MORS fundaciji letno prispeva 50.000 evrov, lani pa je dodatno prispevalo še 15.000 evrov. Ministrica je obiskala tudi Ajševico, kjer se je seznanila z delom Centra za jezikovno usposabljanje, poveljstvom Teritorialnega polka 1. brigade in Centrom za neeksplodirana ubojna sredstva.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano