Brezpilotnike naj bi vojski dostavilo ajdovsko podjetje C-Astral

Brezpilotne letalnike bo Slovenski vojski (SV) predvidoma dostavilo podjetje C-Astral iz Ajdovščine. Za en komplet, ki ga sestavljajo trije letalniki, bodo v Slovenski vojski odšteli dobrih 307.000 evrov, kar je za 30 odstotkov nižja cena od sprva ponujene. Vojska namerava naročiti štiri komplete, prvega naj bi dobili že pozimi.

Brezpilotne letalnike, ki ne bodo oboroženi, bo vojska v prvi 
vrsti uporabljala za izvidništvo na misijah, uporabni bodo tudi 
v primeru naravnih nesreč.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Brezpilotne letalnike, ki ne bodo oboroženi, bo vojska v prvi vrsti uporabljala za izvidništvo na misijah, uporabni bodo tudi v primeru naravnih nesreč.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LJUBLJANA > Na obrambnem ministrstvu so danes namreč javno odpirali končne ponudbe za posel z brezpilotniki, a dejansko so odprli le eno. Na javno naročilo je maja pristopilo pet ponudnikov, a so dobili tri končne ponudbe, že prej je od pogajanj odstopil sprva najcenejši ponudnik, hrvaški Teamnet Croatia.

C-Astralovi izdelki edini uspešno prestali testiranje

Testiranja sta se udeležila le dva, vendar je bilo uspešno le testiranje C-Astralovih izdelkov, zato so danes odprli zgolj njihovo ponudbo. Izdelek drugega podjetja ni zadostil tehničnim zahtevam. V naročilu je bil predviden izbor najcenejšega ponudnika.

Ostalima dvema ponudnikoma, ki sta sodelovala pri pogajanjih - gre za slovensko podjetje Mikos in izraelsko Aeronautics -, bodo ponudbe vrnili zaprte. Ko bodo na ministrstvu dobili vročilnici obeh podjetij, da sta seznanjeni tudi z oddajo naročila, bo stekel osemdnevni rok, v katerem bi obe podjetji imeli možnost zahtevati vpogled v zmagovalno ponudbo.

Če ne bo prišlo do tega in nato tudi ne do morebitne zahteve za revizijo postopka, bi ministrstvo s C-Astralom lahko pogodbo podpisalo v drugi polovici septembra.

Cena nižja od pričakovane

Generalni direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj je v izjavi po današnjem odpiranju ponudb poudaril, da je cena za komplet nižja od pričakovane, zaradi česar so zelo zadovoljni.

Kralj dodaja, da so v ceni kompleta poleg treh brezpilotnikov - dva sta opremljena s senzorji, en s kamero - všteta tudi usposabljanje upravljavcev in vzdrževalcev letalnikov in rezervni deli. Ker pa razpis predvideva razpis do štirih kompletov, to pomeni, da v morebitnih treh novih kompletih ne bo več stroška usposabljanja. Po dva kompleta naj bi dobila vsaka od dveh brigad SV.

Potrebe po štirih kompletih nedvoumno so, hkrati pa nas k njihovem nakupu zavezujejo tudi obljube zvezi Nato, je nadaljeval Kralj.

Brezpilotni letalniki predvsem za izvidništvo na misijah

Brezpilotne letalnike, ki ne bodo oboroženi, bo vojska v prvi vrsti uporabljala za izvidništvo na misijah. Omenil je primer iz Afganistana, ko so slovenski vojaki zapeljali na mino in to prav med izvidništvom. S tehnološkimi napravami pa lahko vojska dobi bistveno več podatkov kot le z ogledom, je nadaljeval. Letalniki namreč lahko letijo do 30 kilometrov in bodo lahko posneli ves teren ter zaznali dogajanje na njem, kar pomeni praktično 100-odstotni nadzor nad terenom.

Prav zaradi možnosti preleta take razdalje, bodo brezpilotniki uporabni tudi v primeru naravnih nesreč, je poudaril Kralj, denimo ob požarih, da se z njimi preveri teren in oceni razsežnost plamenov. Njihovi posnetki so namreč zelo natančni, določa se tudi koordinate, zato so neprimerljivi z droni, ki se jih lahko kupi za nekaj tisoč evrov, je povedal.

STA


Najbolj brano