Brez recepta za izgradnjo term

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si je včeraj ogledal smučarski center Cerkno in Eto. Na srečanju z idrijsko-cerkljanskimi gospodarstveniki pa jim je polaskal, rekoč da bi ob desetodstotni rasti, ki jo beleži tukajšnje gospodarstvo, Slovenija splavala iz vseh težav.

Na pogovoru z ministrom Zdravkom Počivalškom so se zbrali 
domala vsi idrijsko-cerkljanski gospodarstveniki in podjetniki.

 

 Foto: Saša Dragoš
Na pogovoru z ministrom Zdravkom Počivalškom so se zbrali domala vsi idrijsko-cerkljanski gospodarstveniki in podjetniki.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Na dobro obiskanem srečanju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška z idrijsko cerkljanskimi gospodarstveniki je bilo slišati obilo pohval na račun njihove prodornosti. Prisotni pa so potarnali, da jih duši razbohotena birokracija. “Od nas birokratov ne morete pričakovati, da bomo to znižali. Smo pa poslali na teren ekipo za debirokratizacijo in tej lahko pomagate s konkretnimi podatki, kje zakoni dušijo vaše poslovanje,” jih je napotil minister.

“Ob osamosvojitvi je naše poslovanje urejalo 357 zakonov in 875 predpisov, do danes pa je ta številka narasla na 809 zakonov in 18.500 podzakonskih aktov,” je Aleš Hladnik, predsednik obrtne zbornice Idrija, dal vedeti, da se mala podjetja in obrtniki utapljajo v papirjih.

Kljub temu so, kot tretji največji zaposlovalec v mikroregiji, uspešni. Skoraj desetinska rast prihodkov, podpovprečna zadolženost, okrog 41.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, v Cerknem 74 in v Idriji 47 odstotkov vseh prihodkov ustvarjenih na tujih trgih, pod šestodstotna brezposelnost, je nekaj podatkov, s katerimi je direktorica Območne gospodarske zbornice Severne Primorske Nevenka Volk Rožič utemeljila nadpovprečno uspešnost idrijskega gospodarstva.

Minister je obljubil, da bo ministrstvo letos uresničilo lani propadlo davčno reformo in izplačilo 13. plač pod ugodnejšimi pogoji. “Nujno bi morali sprostiti delovnopravno zakonodajo. Razmere kažejo, da je v državah, kjer je ta bolj fleksibilna, brezposelnost nižja, in obratno. Mi se danes srečujemo s polovico delovnih pogodb za določen čas, mladi pa o kakršnihkoli pogodbah lahko samo sanjajo,” je povedal.

Cerkljani so ga kot uspešnega direktorja Term Olimia vprašali, če ima kakšen recept, kako naj pridejo do denarja za izgradnjo term. Recepta ni imel, jim je pa zagotovil, da bodo z inovativnim projektom lahko uspeli na kakšnem namenskem razpisu. Direktorica razvojne agencije ICRA Jožica Lazar je menila, da bi morali najprej znižati pomen kriterijema visoke razvitosti in nizke brezposelnosti, ki tovrstne idrijsko cerkljanske projekte že v štartu onemogočijo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano