Brez postaj tudi potnikov ni

Skupino 150 Solkancev, ki so v peticiji, poslani novogoriški mestni upravi, predlagali, naj na postajališču ob Vojkovi cesti v Solkanu spet ustavljajo mestni avtobusi, bodo uslišali. Predlog je občina vključila v spremenjene linije javnega potniškega prometa, ki bodo veljale po oddaji nove koncesije za to službo.

Pod novim koncesionarjem bo tudi ob Vojkovi cesti  v Solkanu 
mogoče stopiti na mestni avtobus. Foto: Ambrož Sardoč
Pod novim koncesionarjem bo tudi ob Vojkovi cesti v Solkanu mogoče stopiti na mestni avtobus. Foto: Ambrož Sardoč

SOLKAN > Vodja oddelka za gospodarstvo v novogoriški mestni upravi Martina Remec Pečenko je jedrnata: “Predlog smo upoštevali, urejeno bo novo avtobusno postajališče pri Hermeliki v Solkanu. To že vključuje novi razpis za koncesijo.” Tako odgovarja na peticijo prebivalcev vzhodnega dela Solkana vzdolž tamkajšnjega kraka Vojkove ceste, ki želijo boljši dostop do javnega potniškega prometa v Novi Gorici, Šempetru in primestjih in še niso prejeli odziva.

Skupaj 150 podpisnikov peticije moti, da nimajo nobenega postajališča za mestni avtobus blizu svojih domov. “Nekdaj je bilo na Vojkovi cesti pri Hermeliki, a ga je Avrigo opustil,” se spominja Marija Černe, ena od podpisnic. Če avtobus pelje proti središču Solkana, se sicer ima kje ustaviti. Izogibališče je. “Žal pa so se naši sogovorniki na mestni občini in pri izvajalcu prevozov doslej izgovarjali, da je rezervirano za medkrajevni promet,” so krajani zapisali v peticijo ter pribili, da tam ni videti ustavljenih avtobusov.

Lani so želeli izkoristiti priložnost, ko se je iztekala koncesijska pogodba za izvajanje javnega potniškega prometa. Mestni občini Nova Gorica so predlagali, naj ob podelitvi nove koncesije “oživi” postajališče pri Hermeliki in hkrati uredi zrcalnega, na nasprotni strani Vojkove ceste, če le je denar na voljo. Svoja pričakovanja so med drugim podkrepili s pojasnilom, da “tudi več postajališč v zaledju Nove Gorice polni avtobuse.”

Odgovora še ni, trdi Černetova. A Remec Pečenkova razlaga, da čeprav uprava občine res ni odpisala krajanom, je upoštevala pobudo in odgovorila je KS Solkan, ko je ta februarja opozorila na isti problem. Tudi zrcalno postajališče bo urejeno, sprva bo najbrž le začrtano na vozišču. Mestni avtobusi pa bodo tam, kakor še na več drugih novih postajališčih, ustavljali po izbiri novega koncesionarja.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano