Breg morajo utrditi, a cena je visoka

Kobariška občina bo po zaključku razpisa konec tega meseca izbrala izvajalca za sanacijo plazu nad cesto proti Drežnici, ki je februarja zdrsnil kot posledica takratnega žleda s polomom drevja. Če bo država pomagala z interventnim denarjem, bi plaz sanirali še letos. Z rebalansom so za 250.000 evrov zmanjšali zadolževanje.

Takšna je bila podoba ceste po februarskem žledu. Prava nesreča, ki jo bo treba drago plačati, pa se skriva na pobočju.   Foto: Arhiv Cz Kobarid
Takšna je bila podoba ceste po februarskem žledu. Prava nesreča, ki jo bo treba drago plačati, pa se skriva na pobočju.  Foto: Arhiv Cz Kobarid

DREŽNICA > Februarja je na cesto zgrmelo približno sto kubičnih metrov zemlje, blata in drevja. Dostop iz Kobarida do drežniških vasi je bil začasno onemogočen. Usposobili so cesto prek Magozda, ki bi prišla lahko prav tudi v času načrtovane sanacije. Gre namreč za območje, kjer živi več sto domačinov, ki morajo dnevno v šolo in v službe. Zato si zaprtja ceste ni mogoče privoščiti.

Plaz je cesto zasul na dolžini približno 60 metrov, utrgal se je od 70 do 100 metrov nad cesto. Ugotovili so, da je teren skalnat in zelo drobljiv in hitro je bilo jasno, da bo sanacija zahteven zalogaj. To potrjuje tudi projektna naloga, ki predvideva okoli 200.000 evrov stroškov za utrditev brežine. Po plazu so jo le začasno in delno zavarovali.

“Ker je država zagotovila interventni denar, smo šli takoj v akcijo in pripravili vse za hiter začetek del. Zato upamo, da bomo denar tudi dobili. Vemo pa, da bodo konkurirale tudi druge občine. Če ne bomo uspeli, bo treba sanacijo premakniti v prihodnje leto, ker občina sama za tak poseg nima dovolj denarja,” pojasnjuje direktor občinske uprave Simon Škvor. Ocenjuje, da bodo dela na terenu trajala največ dva meseca.

V ta namen so z rebalansom zagotovili 52.000 evrov za plačilo DDV-ja in nekaterih drugih stroškov.

Zaradi številnih pripomb svetnikov, predvsem Marka Miklaviča, so v celoti gledano z nedavnim rebalansom zmanjšali zadolževanje za 250.000 evrov. Zaradi načrtovane energetske sanacije bo v vsakem primeru treba najeti 110.000 evrov posojila.

Kot pravi Škvor, so največ odvzeli občinski upravi in to kar 62.500 evrov: “Zmanjšanje gre na račun plač in sicer zaradi daljših bolniških odsotnosti zaposlenih, ki niso bili v celoti nadomeščeni, in zaradi delne invalidske upokojitve ene delavke od junija dalje.”

Za 40.000 evrov so znižali vsoto denarja za priprave na rekonstrukcijo doma ostarelih v Kobaridu. “V okviru že začetih del bomo zaključili projektno nalogo in ponovno ovrednotili stroške za naložbo in obratovalne stroške, ki so povezani z vsebino delovanja bodočega doma ostarelih. Po potrebi bomo dodaten denar za projektiranje zagotovili jeseni,” pojasnjuje direktor.

Ker bodo v primeru državne pomoči morali zagotoviti 52.000 evrov lastnega denarja za sanacijo plazu nad cesto v Drežnico, so morali priškrtniti denar za investicijsko vzdrževanje cest. Naloge prenašajo v prihodnje leto.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano