Vipavske branjevke še vedno pod milim nebom

Kljub drugačnim obetom nič ne kaže, da bi branjevke v Vipavi in obiskovalci kmečke tržnice še pred zimo dobili streho nad glavo. Denarja za preureditev prostora in postavitev nadstreška v občinski blagajni ni dovolj. V Krajevni skupnosti Vipava se nadejajo, da bo v proračunu za prihodnje leto.

Branjevke in kupci   bodo  še eno zimo pod milim nebom  Foto: Alenka Tratnik
Branjevke in kupci bodo še eno zimo pod milim nebom  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Branjevke na vipavski kmečki tržnici ob četrtkih in sobotah že nekaj let vztrajajo v dežju, burji in mrazu. In kot kaže, bo tako še vsaj eno zimo. Ureditev tržnice z nadstreškom in kamnitimi mizami, za katero so se zavzeli v KS Vipava, se kljub drugačnim napovedim zamika v prihodnje leto.

Ne gre za velik znesek, stroške ocenjujejo na približno 20.000 evrov. “Denarja v proračunu ni dovolj, zato bo morala tržnica malo počakati. Vsega žal ni mogoče narediti. Ni smiselno, da bi zdaj nekaj začeli in se ustavili na polovici,” je kratek in jedrnat vipavski župan Ivan Princes.

Vipavski občinski svetniki so sicer konec lanskega leta ob sprejemanju letošnjega proračuna urejanju tržnice dodelili 7200 evrov, prvotno namenjenih zaposlenim v občinski upravi za izvajanje posebnih projektov. Dodatnega denarja ni na voljo, pravi župan. Na tesnem z denarjem je tudi krajevna skupnost, kjer so spomladi napovedali, da bodo primaknili 10.000 evrov za začetek del. KS je sicer naročila izdelavo projekta in zanj pridobila gradbeno dovoljenje in izbrala najugodnejšo ponudbo za izvedbo.

“Pogodbo bomo podpisali, ko bo znana finančna konstrukcija. Ne želimo prehitevati zadev, upamo in verjamemo, da bo v občinskem proračunu za prihodnje leto dovolj denarja, da tržnico celovito uredimo. To je naš cilj. Ostajamo pa realni in vemo, da ne moremo z glavo skozi zid,” pravi predsednik sveta KS Vipava Peter Skapin.

Prostor, namenjen prodaji domačih pridelkov in izdelkov, bo po zasnovi ostal enako velik, ga bodo pa na novo tlakovali in postavili nadstrešek z jekleno konstrukcijo in prozorno kritino. Lesene stojnice bodo nadomestili s tremi na tla pritrjenimi mizami, tržnico bodo opremili s klopmi za shrambo zabojčkov s pridelki in za obiskovalce. Zdajšnji pitnik bodo zamenjali z novim, poskrbeli naj bi tudi za razsvetljavo in zelenje. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano