Božičnice: nekateri vendarle niso upali zaman

Naj bo božičnica, 13. plača ali nagrada za uspešnost - zaposlenim je čisto vseeno, samo da je. Nekatera največja primorska podjetja so nagrado zaposlenim za uspešno delo že izplačala, nekatera jo bodo v prihodnjih dneh. A še vedno jo bodo zaposleni marsikje zaman čakali.

V nekaterih primorskih podjetjih so pred prazniki poskrbeli za božičnice v različnih zneskih, v drugih pa jih preprosto ne morejo izplačati.
V nekaterih primorskih podjetjih so pred prazniki poskrbeli za božičnice v različnih zneskih, v drugih pa jih preprosto ne morejo izplačati. 

NOVA GORICA, KOPER > Božičnica, trinajsta plača ali nagrada za uspešnost za marsikaterega delavca predstavlja le neizpolnjene želje, za zaposlene v nekaterih primorskih podjetjih pa bo tudi letos resnična.

V Pipistrelu po božičnici diši še po 14. plači

“V teh dneh bodo vsi zaposleni na Gen-I prejeli nagrado ob zaključku leta v enotni višini 745 evrov. Ob tem naj poudarimo, da so se uprava in vodstveni delavci odločili, da se nagradi odpovedo. Nagrada je tako prvenstveno namenjena kot priznanje za trud in zavzetost naših zaposlenih ob opravljanju delovnih nalog,” so nam povedali v skupini Gen-I.

V Pipistrelu so svoje delavce nagradili že junija in jim izplačali 250 evrov nagrade. “Božičnica bo letos znašala 1500 evrov bruto, če nam bo vreme naklonjeno in bomo izpolnili plan dela, pa si lahko zaposleni obetajo tudi 14. plačo,” nam je zaupal direktor Ivo Boscarol.

Tudi boni prav pridejo

V Mlinotestu se zavedajo, da v živilsko predelovalni panogi plače niso visoke, saj jih oblikujejo tudi glede na situacijo na trgu. Pravijo, da trenutne razmere višjih plač enostavno ne omogočajo. “Glede na to, da imamo pozitiven rezultat in da zaposleni prizadevno delajo, je tudi letošnja božičnica dokaz, da cenimo njihovo delo in da so rezultati del prizadevanja vseh,” so nam dejali v ajdovskem podjetju. “Božičnico bomo izplačali vsem zaposlenim v vseh slovenskih delih koncerna Mlinotest, in sicer v enaki višini, to je 170 evrov bruto. Del božičnice v višini 70 evrov bo izplačan v obliki Mlinotestovih bonov, razliko do celotnega neto zneska pa bomo zaposlenim nakazali na transakcijske račune.”

V Tekstilni tovarni Okroglica bodo podobno kot prejšnja leta zaposlenim dali vrednostne bone za nakupe pri najboljšem sosedu v višini 100 evrov ter darila. “Naj poudarim, da v skupini Fori, ki jo tvori tudi TT Okroglica, vsako leto podeljujemo nagrade za najzanesljivejše delavce. Trije izbranci iz prvega polletja in trije iz drugega prejmejo vsak po 100 evrov dodatne nagrade, zmagovalec polletja pa tudi oddih v toplicah,” pravi Polona Krpač Gornjak.

Na Hitu znova brez božičnic

Tudi zaposleni v podjetju Gonzaga bodo letos prejeli božičnico v višini 400 evrov bruto.

Nič drugače ne bo niti v šempetrski Letriki, kjer bodo, kot že nekaj let zaporedoma, prejeli božičnico. Znašala bo 375 evrov bruto, delavci pa jo bodo dobili ob izplačilu decembrskih plač.

V družbi Hit letos ne bodo izplačali božičnice, nazadnje so jo zaposleni prejeli leta 2008.

Tudi uprava družbe Intereuropa je nedavno sprejela sklep o izplačilu božičnice vsem zaposlenim v družbi v višini 170 evrov bruto. Izplačali so jo konec prejšnjega tedna.

Tako v Pivki perutninarstvo kot v Delamarisu odločitve o obdaritvi zaposlenih še niso dokončno sprejeli. Če bo vodstvo družb predlog potrdilo, bodo zaposleni nek dodatek prejeli predvidoma v zadnjih delovnih dneh tega leta.

Zaposleni v Adriaticu Slovenica dobijo božičnico nekaj dni pred božičem. Določena je v kolektivni pogodbi in znaša 40 odstotkov povprečne plače v podjetju, to je približno 720 evrov bruto. V vrhu zavarovalnice so se pohvalili, da poleg božičnic zadnja tri leta, običajno v jesenskem času, izplačajo tudi poslovno uspešnost. “Za zaposlene tako skupaj namenimo 13,9 odstotka dobička, kar znese približno dva milijona evrov,” je nedavno povedal predsednik uprave Adriatica Slovenice Gabrijel Škof.

V Luki Koper dobijo vsi zaposleni 13. plačo, ki znaša eno povprečno plačo posameznika. Tako imajo ob pozitivnem poslovanju določeno v podjetniški kolektivni pogodbi.

Nagrad za uspešnost so v Mitolu vajeni, tudi letos so jo dočakali. Izplačali so jo prejšnji teden, znašala je 40 odstotkov povprečne plače posameznika v obdobju od januarja do oktobra. “Ko bodo poslovni rezultati povsem jasni, bomo videli, ali bomo še kaj dodali,” pravi direktor Mitola Marjan Mateta.

V Hotelih Bernardin božičnice ne bo, so pa za zaposlene pripravili praznični paket s priboljški. Kot že nekaj let v Istrabenzu božičnic ne bo niti letos, jo pa bodo, letos menda precej skromno, dobili zaposleni v Istrabenz Turizmu.

ANA CUKIJATI, KATJA GLEŠČIČ, SONJA RIBOLICA


Najbolj brano