Bovška ovca od sira do oblek

Sobotno tradicionalno povezovanje bovškega občinskega praznika in etnološke prireditve Buški dan s sejmom je kljub muhastemu vremenu pritegnilo množico obiskovalcev. Dogajanje so popestrili s koncertom mladih glasbenikov, ki se družijo v Orkesterkampu.

Sliko s polsteno volno z motivom Soče s kajaki in soškimi 
kamni so prodali za 30 evrov.  Foto: Neva Blazetič
Sliko s polsteno volno z motivom Soče s kajaki in soškimi kamni so prodali za 30 evrov.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Ovca ne daje le mleka, skute in sira, iz njene volne domačini pričarajo lepa, moderna oblačila, ki nič več ne pikajo tako, kot so nekoč grobo izdelane, toda še kako tople jope in nogavice.

Sobotna predstavitev tunik, puloverjev, jaken in celo slike, kar so vse tudi licitirali, je pritegnila mnogo zvedavih pogledov, odprla pa je le dve denarnici. “Pod okriljem študijskega krožka je nastala zamisel za izdelavo oblačil s kombinacijo pletenine in polstene volne, kar še nikjer nismo zasledili,” pojasnjuje ena od pobudnic nove vrste volnenih oblačil Irma Čopi.

Marko Škander je kot sirarji Ostan in Čenrnuta ponujal ovčji sir z blagovno znamko. Za kilogram je treba odšteti 20 evrov. “Morda se komu zdi cena visoka, toda treba je vedeti, da imajo ovce malo mleka in da je za izdelavo tega sira potrebno veliko več truda, kot pri kravjem. Na ljubljanski tržnici gre zelo dobro v promet kozje mleko, ki ga imamo bolj malo.“ Na sosednji stojnici je Franka Mlekuž ponujala živo pisana oblačil in tudi nakit, vse je sama nakvačkala. “Poleti precej izdelkov prodam turistom. Tudi od kvačkanja je možno živeti, seveda bolj skromno, ” ugotavlja.

Buški dan, ki ga pripravlja turistično društvo Bovec, se je v resnici raztegnil na tri dni. V petek so v Kulturnem domu odprli razstavo Marjana Miklavca iz sekcije bovških slikarjev, v soboto zjutraj so se odpravili po krožni spominski poti na Zagreben, v nedeljo so v cerkvi sv. Urha, zavetnika župnije in ob občinskem prazniku darovali mašo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano