Bolnišnica v primežu pločevine

Težave s parkiranjem pri šempetrski bolnišnici so se zaradi gradnje urgentnega centra in zavoda za transfuzijo še povečale. Obiskovalci parkirajo na pločnikih, zelenicah in nekateri pred urgentnim vhodom. Slednje redarji oglobijo, zaradi izrednih razmer pa so do ostalih bolj popustljivi. Kljub temu pa bo treba zagotoviti dodatna parkirna mesta, se zaveda v.d. direktorice bolnišnice Nataša Fikfak.

Odkar je bolnišnica izgubila parkirišče zaradi gradnje urgentnega centra in zavoda za transfuzijo, so pločniki in zelenice zaparkirani.  Če redarji pri tem še pogledajo skozi prste, so pri urgentnem vhodu striktni, saj morajo tam prostor imeti reševalna Foto: Mitja Marussig
Odkar je bolnišnica izgubila parkirišče zaradi gradnje urgentnega centra in zavoda za transfuzijo, so pločniki in zelenice zaparkirani. Če redarji pri tem še pogledajo skozi prste, so pri urgentnem vhodu striktni, saj morajo tam prostor imeti reševalna Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Ljudje, ki prihajajo v bolnišnico, in zaposleni velikokrat ne najdejo prostega parkirnega mesta, predvsem dopoldne in v času obiskov. Parkirišče bolnišnice in tisto, ki ga je pred leti ob Vrtojbici zgradila občina, sta ob konicah prenatrpani, zato vozniki avtomobile parkirajo tudi na pločnikih, delno na zelenicah ter nekateri tudi neposredno pred urgentnim vhodom. Včasih res ni druge izbire, veliko pa jih tam parkira, marsikdo pa parkira tako, ker se mu ne ljubi prehoditi tistih sto metrov.

Gradbišči sta vzeli parkirišča

Odkar bolnišnica gradi urgentni center, so se težave še povečale. “Res je, med 9. in 12. uro je najhuje,” priznava v.d. direktorice bolnišnice Nataša Fikfak. Na mestu, kjer gradijo urgentni center, je bilo prej večje parkirišče za zaposlene, ki se morajo zdaj znajti, kot vedo in znajo. Rezervno parkirišče bi lahko uredili za staro bolnišnico, a kaj, ko ravno tam gradijo zavod za transfuzijo. Zato se uslužbenci poslužujejo ograjenega parkirišča, kjer pa posledično ne ostane dovolj prostora za vse obiskovalce. Ti potem zaparkirajo pločnike, zelenice in kdaj tudi urgentni vhod. “Ker so težave res velike, smo redarje prosili, da ne bi oglobili tistih, ki parkirajo na pločnikih. Pred urgentnim vhodom pa je absolutno prepovedano parkiranje zaradi reševalcev,” poudarja Fikfakova.

Redarji razumejo, da je zaradi gradbišč parkiranje ob določenih delih dneva “misija nemogoče”, zato so bolj tolerantni. “Zadeve skušamo gledati življenjsko,” potrjuje vodja medobčinske uprave in inšpektor svetnik Tadej Mori.

Mori: “Pred urgenco le nujni primeri!”

Bistveno bolj strogi pa so do tistih, ki parkirajo pred urgenco. “Voznike, ki tam nimajo kaj iskati, oglobimo,” je neomajen Mori, ki pa dodaja: “Razen seveda, ko gre za skrajno silo. V teh primerih lahko voznik na medobčinsko upravo da ugovor, a mora priložiti potrdilo bolnišnice, da je šlo res za nujno pomoč. V tem primeru postopek ustavimo.” Kot poudarja, mora voznik po tem, ko je pospremil osebo v bolnišnico, avto umakniti.

“Nam ni v interesu kaznovati ljudi. Če se le da, skušamo stvari rešiti z opozorili, šele če to ne zaleže, sledijo kazni.” Strožji nadzor, ki so ga uvedli pred slabima dvema letoma, je že dal rezultate, pravi Mori: “Prej je bilo pred urgenco parkiranih tudi po 20 avtomobilov, zdaj pa jih je precej manj.”

Ko bosta urgentni center in zavod za transfuzijo zgrajena, bo nekoliko lažje, a problem s parkiranjem ne bo izginil. “Dejstvo je, da bolnišnica nima dovolj parkirnih mest. Za to bi morala poskrbeti,” opozarja župan Milan Turk in dodaja, da bolnišnica doslej ni iskala rešitev. Kot pravi, so na občini pred časom izdelali projekte, da bi na Ulici prekomorskih brigad uredili 30 parkirnih mest. “Dali smo vlogo na državo, da nam odstopi zemljišča, a se bolnišnica s tem ni strinjala,” pravi Turk. Premlevali so tudi idejo, da bi na parkirišču bolnišnice uredili manjšo parkirno hišo, a iz tega spet ni bilo nič.

“Ukrepali bomo”

V bolnišnici se problema s parkiranjem zavedajo, pa odgovarja v.d. direktorice Nataša Fikfak. Nekaj parkirnih mest več bodo zagotovili s prerazporeditvami ob krožni poti okrog stare bolnišnice, novo parkirišče pa naj bi uredili med teniškim igriščem in starim delom bolnišnice, napoveduje.

“Konec decembra smo dobili elaborat za dodatna parkirišča, projekt je narejen, javno naročilo je objavljeno. Stvari pa tečejo nekoliko bolj počasi, saj se je nabralo veliko naložb naenkrat,” pojasnjuje.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano