Bolje za okolje in za občino

Občina omrežje gradi in obnavlja v strnjenih naseljih, v vaseh na Gori in na Vipavskih gričih pa javna kanalizacija zaradi razpršenosti domačij in velikih stroškov še ni predvidena. Zdaj namerava s subvencijami spodbuditi tamkajšnje krajane, da bi gradili male komunalne čistilne naprave.

Občina bo za   dokončanje omrežja v Budanjah (na fotografiji) in Velikih Žabljah plačala  še dober milijon evrov Foto: Alenka Tratnik
Občina bo za dokončanje omrežja v Budanjah (na fotografiji) in Velikih Žabljah plačala še dober milijon evrov Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V ajdovski občini je trenutno na javno kanalizacijsko omrežje priključena slaba polovica občanov. Po gradnji javne kanalizacije na Colu in v Dolgi Poljani je občina v zadnjih štirih letih omrežje prenavljala in gradila v delu Ajdovščine, Lokavcu, na Ustjah, v Dolenjah, Budanjah, Velikih Žabljah in Žapužah. V omenjene naložbe je s pomočjo EU vložila dobra dva milijona evrov, za dokončanje omrežja v Budanjah in Velikih Žabljah pa bo plačala še dober milijon. Naslednja na seznamu naložb je celovita okoljska ureditev Vipavskega Križa, kmalu bodo nared projekti za kanalizacijo od Plač do zaselka Kukovže in za Gojače, sledila bo priprava projektne dokumentacije za Cesto in Stomaž.

Natančnejši plan za novo štiriletno obdobje bo po napovedih občinske uprave znan v kratkem, saj pripravljajo dopolnjen operativni program odvajanja in čiščenja odpadnih voda v občini. Jasno pa je že, da do konca leta 2017, ko se po veljavnih predpisih izteče zadnji rok za ureditev pravilnega odvajanja in čiščenja odpadnih voda, na javno kanalizacijo ne bo uspela priključiti vseh gospodinjstev.

Občinska uprava je zato pripravila pravilnik o subvencioniranju nakupa in vgradnje malih čistilnih narav. Z njim želi spodbuditi občane na območjih, kjer zaradi razpršenosti domačij in prevelikih stroškov vsaj še nekaj let ne bo gradila javne kanalizacije, da bi opustili večinoma neprimerne greznice in si uredili čiščenje in odvajanje odpadne vode z malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Ukrep bo predvidoma veljal v naseljih Predmeja, Otlica, Žagolič, Višnje, Podkraj, Hrušica, Zavino, Vrtovče, Tevče, Skrilje in Ravne. S potrdilom občinske uprave bi enak ukrep veljal tudi za stavbe zunaj naštetih območij, če jih v štirih letih ne bo mogoče priklopiti na javno kanalizacijo. “Tudi po zgledu ostalih občin smo se odločili za subvencioniranje nakupa in vgradnje malih ČN iz okoljskega ter ekonomskega vidika, saj predstavlja stalno praznjenje nepretočnih greznic precejšen strošek, zaradi prevozov pa tudi obremenitev za okolje,” pojasnjuje Peter Kete iz oddelka za gospodarstvo, investicije in gospodarske javne službe.

Občina bo subvencionirala nakup in vgradnjo naprav v velikosti do 50 populacijskih enot, do subvencije bodo pod določenimi pogoji upravičeni lastniki ali solastniki enostanovanjskih ali večstanovanjskih stavb, a ne pravne osebe. Subvencionirala bo do 30 odstotkov upravičenih stroškov naprave oziroma največ tisoč evrov za enostanovanjsko in 1500 evrov za večstanovanjsko stavbo.

Za subvencioniranje nakupa malih čistilnih naprav je v letošnjem občinskem proračunu na voljo 15.000 evrov. Če bo občinski svet pravilnik pravočasno potrdil, bo občina po Ketejevih napovedih javni razpis za dodelitev subvencij objavila še to jesen.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano