Bolje je obnoviti starega

Zgodba o vrtcu v Opatjem selu, ki se vleče že od leta 2008, dobiva novo poglavje. Potem ko so dolgo premlevali, kakšen bi bil novi vrtec na novi lokaciji, je sedaj v igri obnova nekdanje šole, v kateri domuje vrtec.

 Na občini razmišljajo, da bi nekdanjo šolo v Opatjem selu  obnovili in v njej poleg vrtca uredili še prostore za krajevno skupnost.       Foto: Alenka Ožbot
Na občini razmišljajo, da bi nekdanjo šolo v Opatjem selu obnovili in v njej poleg vrtca uredili še prostore za krajevno skupnost.  Foto: Alenka Ožbot

OPATJE SELO > “Nagibamo se k obnovi starega vrtca, s študijo želimo dobiti ustrezno rešitev za ureditev nekdanje šole. Vrtec bi bil v pritličju, v prvem nadstropju pa prostori za krajevno skupnost,” poudarja župan Mauricij Humar. Za projekt bodo skušali pridobiti denar EU v okviru nove finančne perspektive 2014 - 2020, in sicer na razpisu za energetsko obnovo stavb, krajanom pa ga bodo predstavili, ko bo izdelana idejna zasnova.

V zadnjih letih so v občini načrtovali, da bi stavbo, ki meri 254 kvadratnih metrov, in približno 1500 kvadratnih metrov zemljišča (igrišča) prodali, v bližini pa zgradili nov pasivni ali nizkoenergetski vrtec. Stare stavbe občina na več dražbah ni uspela prodati. S projektom za nizkoenergetski vrtec na novi lokaciji, ki bi stal slabih 600.000 evrov, se je lani prijavila na javni razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, a zanj ni uspela dobiti denarja EU. Načrti o novogradnji so tako splavali po vodi.

Po vseh zapletih se novemu županu zdi bolj gospodarno, da bi obnovili stari vrtec. S tem se strinja tudi ravnateljica OŠ Miren Danijela Kosovelj. “Vrtec je na dobri lokaciji. Treba je razmišljati racionalno in gospodarno, zato je obnova smiselna,” poudarja.

Ob tem naj spomnimo, da so bili domačini proti prodaji stare stavbe. Kot pravi predsednik KS Opatje selo Mirjan Pahor, jo je občina po več neuspešnih dražbah ponujala po zelo nizki ceni. “Ni treba graditi novega objekta, bistveno je, da vrtec ohranimo v vasi. Urejen vrtec lahko po besedah župana pričakujemo najverjetneje v letu 2016,” razlaga Pahor, ki pozdravlja idejo, da bi bili zgornji prostori v nekdanji šoli namenjeni krajevni skupnosti. Nov vrtec (prizidek k stavbi podružnične šole) s tremi igralnicami pa naj bi letos zgradili v Biljah, kjer bi sicer prihodnje leto v sedanjem dotrajanem vrtcu zmanjkalo prostora za en oddelek. “Če se v kratkem ne pokaže kakšna možnost, da pridobimo evropski denar, ga bomo morali zgraditi z lastnimi sredstvi,” pravi župan. V načrtih je, da ga bodo začeli graditi maja, končali pa jeseni.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano