Bolj varno čez cesto

Direkcija za ceste je Občini Vipava vendarle izdala soglasje za ureditev prehoda za pešce v križišču z ulico Na Produ. Župan ocenjuje, da bodo dela opravili najkasneje v prvi polovici prihodnjega meseca.

Čez mesec dni bodo Vipavci končno lahko bolj varno prečkali glavno cesto Foto: Alenka Tratnik
Čez mesec dni bodo Vipavci končno lahko bolj varno prečkali glavno cesto Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Stanovalci ulice Na Produ so dočakali spodbudno novico. Direkcija za ceste je občini izdala soglasje za dolgo načrtovano ureditev prehoda za pešce v križišču ulice Na Produ z glavno prometnico skozi Vipavo. Občina je včeraj pridobila dve ponudbi za izvedbo. “Žal hitreje ni bilo mogoče. Pravila direkcije je treba upoštevati. Računam, da bomo dela opravili najkasneje v enem mesecu,” napoveduje vipavski župan Ivan Princes.

Pot je najkrajša in najbolj logična povezava soseske s središčem Vipave, a prečkanje ceste v nepreglednem križišču je zlasti staršem otrok, pa tudi drugim stanovalcem in krajanom Vipave, povzročalo precej nelagodja in skrbi. Najbližji prehod za pešce je sicer pri pokopališču, a stanovalci morajo v tem primeru narediti precejšen ovinek. Ob tem do omenjenega prehoda na njihovi strani cestišča ni pločnika ne urejene pešpoti.

Potem ko so domačini po dodatnih zahtevah s strani direkcije za ceste spomladi že skoraj obupali nad uresničitvijo projekta, so se stvari le odvile v pravo smer. Semaforja ne bo treba postaviti, v križišču bodo uredili javno razsvetljavo, dostope v križišče pa razširili. Za boljšo preglednost bodo v soglasju z zavodom za kulturno dediščino odstranili tudi nekaj lip v drevoredu.

“Zavedamo se, da bomo morali biti tudi pri prečkanju ceste na označenem prehodu pazljivi in na to navajamo tudi naše otroke, a osvetljen prehod le pomeni večjo varnost. Zato seveda že nestrpno čakamo na začetek del. Zadovoljni bomo, ko bomo videli, da se dela in da se bodo naše želje in zahteve končno uresničile,” pravi članica civilne iniciative stanovalcev Mateja Kodelja.

Tudi v vodstvu tukajšnje krajevne skupnosti so zadovoljni, da se je zadeva končno le premaknila. “Saj smo čakali že dovolj časa in lahko smo samo veseli, da se ni zgodila kaka nesreča. Varnost ljudi je na prvem mestu, zato je prehod nujen. Osebno pa se mi zdi škoda petih lip, ki jih bo treba požagati. Mogoče bi se dalo zadevo rešiti tudi drugače,” dodaja predsednik sveta KS Vipava Milan Poljšak.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano