Bogato prodišče je postalo igrišče

Prodišče je igrišče - barviti kamninski svet ob Idrijci je druga interpretacijska točka Geoparka Idrija. Ob Idrijci, na robu letnega kopališča Lajšt, so jo odprli za vse, ki so željni igre ali pa resnejšega spoznavanja geološke izkaznice rečnega proda.

Igrišče - prodišče je z igro volkalce zmagovito odprl župan 
Bojan Sever. Foto: Saša Dragoš
Igrišče - prodišče je z igro volkalce zmagovito odprl župan Bojan Sever. Foto: Saša Dragoš

IDRIJSKA BELA > Stare družabne igre v letnem kopališču Lajšt so izdelali iz kamenin ob Idrijci. Geopark Idrija jih je uredil, da bi ljudje na zabaven način vstopili v barviti kameninski svet ob reki.

Geolog dr. Jože Čar je poudaril, da se le malo prodišč ob slovenskih rekah lahko pohvali s tolikšno pisanostjo kamenin kot prav Idrijca. “Prodišča ob reki so čudoviti koščki Geoparka, ki ponujajo vpogled v več sto milijonov let geološke zgodovine. Neskončne možnosti za njeno igrivo spoznavanje ponujajo radovednežem vseh starosti,” je prepričan Čar.

Mimogrede je določal kamenine in njihovo starost nad 200 milijoni let, ki so mu jih prinašali obiskovalci, zlasti otroci. Prav tako spoznavanje kamenin - dolomitov, megalodonitnih apnencev, jaspisnih konglomeratov in mnogih drugih, je tudi namen poučne igre, ki napotuje k nabiranju prodnikov ob Idrijci in določanju s pomočjo informacijske table, na kateri so vse kamenine fotografirane in časovno določene.

Igrišča pa vabijo k sestavljanju skulptur iz prodnikov ali igranju iger. “V kamenje smo vdolbli podlagi za volkalco in človek ne jezi se, na ostalih igriščih pa vabimo k igri gnilega jajca, kamenčanju in sorodnim igram. Želimo, da se starih iger naučijo otroci, starejši pa obudijo pozabljeno znanje in družabnost, ki ju te igre spodbujajo,” je povedal sodelavec parka Jaka Kenk.

Ta del igrišča je, izzvan k igri volkalce, odprl župan Bojan Sever in se izkazal za (pre)močnega nasprotnika.

Igrišče - prodišče dopolnjuje lani odprt most čez Idrijco na kopališču v enotno interpretacijsko točko. V most so vgrajeni tloris Idrijce s pritoki in vse zanje značilne kamenine. Med obema pa je še informacijska tabla z opisi vseh znamenitosti in geoloških posebnosti (Tratnikovi usadi, ladinijske plasti, karnijske plasti s fosili ...) v okolju kopališča.

Prvo tovrstno točko so lani odprli v domu KS Kanomlja za razlago posebnosti idrijskega geološkega preloma. Ta je sicer kriv za vse večje tektonske premike in potrese v Sloveniji, a sočasno zaslužen za pisan kameninski svet in Geopark Idrija.

Ob vsem tem naj bi za znamenitimi idrijskimi rudniškimi geologi rasel nov rod in nadaljeval njihovo delo.

Seveda ljubiteljsko, saj rudnika ni več. “Moja želja je, da bi se v muzejskem društvu oblikovala geološka sekcija in se, podobno kot to izvrstno počne botanična, načrtno in poglobljeno posvečala naši imenitni geološki zgodovini in posebnostim,“ je povedal Čar, ki bržčas ni daleč od uresničitve namena.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano