Bodo plačale občine ali občani?

Komunala Nova Gorica vse občine na ožjem Goriškem toži zaradi stroškov z ravnanjem z odpadki, nastalih po prepovedi odlaganja v Stari Gori v letu 2013. Direktor podjetja Darko Ličen verjame, da bo veliko teh pravd mogoče rešiti s potrditvijo nove cene odvoza smeti in tudi nekateri župani so spravljivi. Mar to pomeni, da bodo spori kmalu zglajeni?

Nove cene za odvoz odpadkov bodo morda rešile vozel tožb 
med Komunalo in občini. Morda pa bodo spor še zaostrile.  Foto: Ambrož Sardoč
Nove cene za odvoz odpadkov bodo morda rešile vozel tožb med Komunalo in občini. Morda pa bodo spor še zaostrile.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Ta teden sta se ne okrožnem sodišču začeli obravnavi dveh od skupaj 20 tožb Komunale Nova Gorica zoper šest občin na ožjem Goriškem. Vse so posledica zapletov pri ravnanju z odpadki na tem območju v zadnjih letih oziroma pri določanju cene te javne gospodarske službe, sestavljene iz cen zbiranja, odvoza, obdelave in odlaganja smeti ter dajatev. Podjetje novogoriško mestno občino toži kar desetkrat, ostalih pet okoliških pa po dvakrat.

Začetek obravnave tožbe Mestne občine Nova Gorica, ki zahteva ničnost sklepa skupščine Komunale iz leta 2013, ko so si lastniki, torej tudi občine, razdelili poldrugi milijon evrov bilančnega dobička, pa je bil preložen. Kleč je v tem, da naj bi milijon od poldrugega v preteklosti Komunali prinesla ravno javna služba ravnanja z odpadki. Torej bi denar, ki so ga na koncu tudi občine vzele, lahko pustili za kaj drugega, denimo za finančno jamstvo za zapiranje odlagališča v Stari Gori. Prav zato, ker jamstva ni bilo, je zdaj deponija neuporabna in je to privedlo do težav ter tožb.

Tožijo za izgube

Tožnica terja povračilo dodatnih stroškov, ki jih je z ravnanjem s komunalnimi odpadki imela v letu 2013, pravi njen zastopnik Roman Završek. Gre za obdobje od takratnega poznega poletja, ko je okoljska inšpekcija dokončno prepovedala uporabo deponije ožje Goriške v Stari Gori in je Komunala mešane smeti začela odvažati drugam, do uveljavitve nove končne cene teh storitev januarja 2014.

Kot je potrdil Završek, hoče podjetje od vseh šestih občin dobiti enako povračilo tudi za lanska januar in februar. In tretjič: župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk pravi, da so vsaj oni povrh vsega toženi zaradi izgube Komunale s službo ravnanja z odpadki v letu 2012. “Ne vem pa, ali za to tožijo le nas ali vse občine,” dodaja Turk. V upravi briške so nam pritrdili, da tudi njih.

V četrtek se je z zaslišanjem vodilnih delavcev Komunale, tudi nekdanjega direktorja Andreja Miške, nadaljevala obravnava ene od tožb podjetja zoper mestni občini. Tožnica terja poplačilo dodatnih stroškov ravnanja z odpadki, ki da jih je imela januarja in februarja 2014, sprva pa je zahtevala tudi plačilo stroškov vzdrževanja neuporabne deponije smeti v Stari Gori iz lanske pomladi, a je to terjatev kasneje umaknila. Oboje skupaj je naneslo 217.000 evrov. Če zelo strnemo, sodišče ugotavlja, kakšne dodatne stroške je podjetje zares imelo in ali jih lahko zaračuna občinam. Druga stran, direktorica občinske uprave Vesna Mikuž, je že bila zaslišana, obravnava se bo nadaljevala februarja.

“Niti stotina”

Obe občini sta ta teden sedli na zatožno klop na okrožnem sodišču, ko sta, na vrsto prišli dve tožbi zoper njiju. Komunala trdi, da ji v Šempetru dolgujejo nekaj čez 112.000 evrov, na Dobrovem pa dobrih 17 tisočakov. Kot je pred sodnikom Marjanom Stoparjem izjavil Turk, poravnava zanje odpade. “Nismo pripravljeni plačati niti stotina,” pribija. To pa še ne pomeni, da rešitve izven sodišča ni. In direktor Komunale Darko Ličen pravzaprav računa nanjo.

“Če bo vse v redu, bo v naslednjih dneh pripravljen nov elaborat za določitev cene ravnanja z odpadki,” je dejal Ličen. Razlaga, da če ga bodo občine potrdile, lahko Komunala večino tožb mirno umakne. Kajti cena odvoza smeti za uporabnike se po predpisih oblikuje glede na dejanske stroške v preteklem obdobju do največ treh let. In ker to v tem primeru pomeni tudi leti 2014 in 2013, ko naj bi novogoriško podjetje zbiranje in odvažanje smeti stalo precej več, kot je za to zbralo prispevka gospodinjstev in podjetij, lahko razliko poračuna v novi ceni. Kar zdaj zahteva v pravdah z občinami, bodo torej potlej morda plačevali občani.

Od šempetrske občine Komunala z drugo tožbo terja še dobrih 25.000 evrov, od briške slabih 75 tisočakov. Za že obravnavane tožbe zoper občini Renče-Vogrsko in Kanal zahtevka znašata 13.000 oziroma dobrih 63.000 evrov.

Spet si zaupajo

Zadnje je pogojeno s tem, kakšna novi elaborat oziroma ceno ravnanja z odpadki bodo potrdili sveti občin. Tudi župan Turk je v sodni dvorani omenil, da čaka potezo Komunale. Nam pa je pribil: “Čakam že od avgusta lani!” Razmerje med novogoriško občino in podjetjem je poglavje zase, znatno bolj zapleteno, drugod na ožjem Goriškem pa so župani tako rekoč spravljivi.

Zastopnik Občine Brda je na sodišču povedal, da se je z vsem skupaj šele seznanil in je prosil za čas. V Občini Renče-Vogrsko so se zavili v molk. “Tega ne moremo komentirati, dokler so postopki v teku,” je bil kratek župan Aleš Bucik. Njegov mirenski kolega Mavricij Humar tudi ni želel govoriti, zakaj je občina tožena in za koliko, ker se s Komunalo dogovarjajo. In podobo se ravna kanalski župan Andrej Maffi, ki hoče verjeti, da bodo spori zglajeni: “Zaupam novemu vodstvu podjetja, da bo pripravilo ustrezen elaborat in se bomo dogovorili v korist ljudi.” Po besedah Lična je to namen Komunale, tudi sodnik Stopar pa je nadaljevanje ta teden začete pravde podjetja s Šempetrom razpisal za februar. Takrat naj bi bilo že bolj znano, ali bo odvoz smeti na ožjem Goriškem dražji.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano