Bo občina bolje upravljala s Sotočjem kot zasebnik?

Izteka se prvo poletje s festivali vred, ko je z ožjim območjem na sotočju Soče in Tolminke upravljal občinski Zavod za kulturo, šport in mladino in ne več zasebniki, kot je bila praksa v preteklosti. Številni se sprašujejo, kaj se bo spremenilo in ali bo občina oziroma njen javni zavod lahko boljši gospodar, kot je bilo podjetje Ušče.

Čas bo pokazal, kako bo  občina skupaj s svojim zavodom skrbela za  Sotočje Foto: Klavdija Figelj
Čas bo pokazal, kako bo občina skupaj s svojim zavodom skrbela za Sotočje Foto: Klavdija Figelj

TOLMIN > S podpisom najemne pogodbe z državnim koncesionarjem Soškimi elektrarnami je tolminska občina že v začetku leta pridobila nadzor nad občutljivim območjem, ki ga nameravajo celovito urejati in ki v času festivalov prinaša precej denarja.

Gre za dve parceli v skupni velikosti okoli 2500 kvadratnih metrov ob Tolminki in Soči, ki ju je imelo do nedavnega v najemu zasebno podjetje Ušče in spadata v poplavno območje.

Občina želi postati pomemben igralec

Kot je povedal direktor občinske uprave Davor Simčič, je bila občina tista, ki je Soškim elektrarnam predlagala, naj spremenijo najemnika. “Ugotavljali smo, da območje ni vzdrževano, da se nabirajo smeti. Občina se je za najem potegovala tudi zato, ker želi postati pomembnejši igralec na območju, za katerega s pomočjo denarja EU v okviru projekta Camis nastajajo strokovne osnove, ki bodo podlaga za načrtovani podrobni prostorski načrt. Projekt poskuša usklajevati interese solastnikov in možnosti v okviru zakonodaje,” pojasnjuje Simčič.

Občina je zemljišče dala v upravljanje Zavodu za kulturo, šport in mladino, ki naj bi skrbel za čistočo, preprečeval kampiranje na črno in sodeloval z organizatorji festivalov. “Ni naš namen, da bi s to lokacijo služili, želimo le večjo urejenost,” poudarja Simčič. Strategija še nastaja. Razmišljajo o tem, da bi s poštenim javnim razpisom poiskali nekoga, ki bi poskrbel za ponudbo od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Cenejša skupna infrastruktura

Direktor zavoda Branko Velišček ocenjuje, da so s festivali že prvo poletje dobro sodelovali: “Že takoj sem jim predlagal, naj na Sotočju postavijo skupno infrastrukturo, torej šotor in gostinsko ponudbo, ker bodo tako imeli manj stroškov. Hitro so se sporazumeli.”

Po novem torej pristojbine za festivalsko uporabo zemljišča pobira zavod, občina pa Soškim elektrarnam plačuje najemnino, ki znaša malo manj kot 4000 evrov. Prav toliko je plačevalo tudi Ušče. Kreativnemu taboru Sajeta pa so s plačilom pristojbin prizanesli.

Zapostavljeni zasebniki?

Solastnik podjetja Ušče Dražen Vukušič meni, da občina ni bila korektna: “Lahko bi nas vsaj obvestili, da želijo prevzeti najem tega območja. Krivično se nam zdi, da nam očitajo smeti, saj smo poskušali narediti vse, da bi jih Komunala Tolmin pobirala, vendar so se izgovarjali, da na Sotočje ne morejo z vozilom. Sam sem dvakrat tedensko čistil za vsemi zasebnimi žuri, toda vmes so se smeti kar nabirale.” Kot pravi, je bilo na poplavnem območju vse prepovedano: “Nič nismo smeli narediti, stalno so nas nadzorovali. Ob bifeju bi morali imeti še potapljača, ni bilo možnosti za napeljavo tople vode ... Zato me res zanima, kaj vse bo pa občina lahko naredila. Sem zagovornik zasebne iniciative, ki pa mora imeti ustrezno podporo. Občina prevzema vse pomembne lokacije. Res se sprašujem, v kakšni državi živimo in ali je prava pot, da zatiramo zasebno pobudo.”

Zatrjuje, da je od vsega začetka podpiral festivale in jim zaračunal minimalne pristojbine. Obenem meni, da bi bili organizatorji Metaldays še najboljši najemniki.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano