Bo milijon popusta za Kanin tokrat prepričal Ruse?

Milijon in 140 tisoč evrov je nova izklicna cena za nepremičnine in opremo podjetja ATC Kanin v stečaju. Stavbe, zemljišča in žičnice bodo 16. decembra skušali prodati v drugo, po tem ko julijska dražba, na kateri je bila izklicna cena postavljena dobrih 800.000 evrov višje, ni bila uspešna. Odvetnica Carmen Dobnik, predstavnica takrat edinega dražitelja, ruske družbe Ilev inženiring še ne ve, ali bodo prišli na drugo dražbo.

Vsaka minuta brez gospodarja za Kanin pomeni zmanjševanje vrednosti  Foto: Mitja Marussig
Vsaka minuta brez gospodarja za Kanin pomeni zmanjševanje vrednosti  Foto: Mitja Marussig

BOVEC > Na stečajno upraviteljico Natašo Gibičar se je poleti vsul plaz kritik, ker je prekinila dražbo pri ceni, ki se je edinemu potencialnemu kupcu, ruski družbi, še vedno zdela previsoka.

Upraviteljica je ceno postavila v skladu z uradno cenitvijo, ruski investitorji pa so po ogledu polomljenih stebrov in pretrganih kablov presodili, da je razpadajoč bovški ponos vreden bistveno manj.

Zastopnica Rusov Carmen Dobnik je včeraj izvedela za datum druge dražbe: “Nimam še stališča družbe Ilev inženiring o tem, ali bodo šli na dražbo. Najprej se moramo srečati s stečajno upraviteljico, da ugotovimo, kakšna pooblastila ima, koliko lahko znižuje, ali morda do polovice likvidacijske cene. Kot ugotavljam, tokrat ločeno prodajajo naprave v Čezsoči, ki so bile prej v paketu.” Kot pravi, so potencialni kupci iz Rusije zainteresirani za nakup kaninskih naprav v celoti, tudi za gondolsko žičnico z restavracijo Prestreljenik v lasti Hypo Leasinga. “Vse skupaj se mora sestaviti v primerno ceno. Ponovno moramo v pogovore s Hypo Leasingom, kjer imajo, kolikor vem, novo vodstvo in novega lastnika. Tudi z bovškim županom se bomo pogovarjali,” napoveduje Dobnikova.

Zamujeni dnevi

Razočaranje ob neuspeli dražbi je bilo veliko predvsem zato, ker naprave na smučišču z vsakim dnem nezadržno propadajo. Od uspeha druge dražbe, ki krepko zamuja, saj je bila napovedana za začetek jeseni, je odvisno, ali bo smučišče še eno celo zimo preživelo brez gospodarja.

Bovški župan Valter Mlekuž upa, da bo dražba tokrat uspešna. “Že pred znanim datumom sem se s stečajno upraviteljico dogovoril za srečanje in prav jutri, torej v sredo, se bova pogovorila. Poskušal bom izvedeti, koliko je zainteresiranih za nakup, kakšni so načrti v primeru, da dražba ne bo uspela. Ne pričakujem pa, da bo povedala, koliko je ceno pripravljena zniževati. Izklicna cena 1,14 milijona evrov je po mojem mnenju previsoka glede na stanje naprav na Kaninu. Žaršče, ki se tudi prodaja v tem sklopu, pa je obremenjeno s stavbno pravico Euroinvesta v višini 1,1 milijona evrov,” razmišlja župan.

Prodaja po delih?

Decembrska dražba se torej začenja natanko tam, kjer se je julijska ustavila - pri 1,14 milijona evrov z možnostjo zniževanja cene po 20.000 evrov.

Če prodaja premoženja v celoti ne bo uspela, objava javne dražbe predvideva prodajo premoženja po delih. V tem primeru je logika dražbe nekoliko drugačna. Izklicna cena za zemljišča je postavljena na 145.000 evrov z možnostjo zviševanja cene po 1000 evrov. Izklicna vrednost žičniških naprav pa na 800.000 evrov, pri čemer se tu ohrani opcija zniževanja cene po 10.000 evrov. Zainteresirani kupci morajo varščino, ki znaša od pet do deset odstotkov izklicnih cen vplačati najkasneje do 15. decembra.

NEVA BLAZETIČ, VESNA HUMAR


Najbolj brano