Bo marca spet upor?

V vseh občinah ožje Goriške, razen v Kanalu, bo oskrba z vodo najbrž kmalu dražja za mnoge, čeprav ne za vse. V novogoriškem mestnem svetu, ki je predlog obravnaval v četrtek, so bili nekateri do te spremembe zadržani, toda 13 glasov od 32 je bilo dovolj, da jo bodo v mestni občini uveljavili.

Izenačitev omrežnin za lastnike stanovanj in hiš se nekaterim zdi pravična, drugim krivična.  Foto: Leo Caharija
Izenačitev omrežnin za lastnike stanovanj in hiš se nekaterim zdi pravična, drugim krivična.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Zaradi novih predpisov in nedavnih naložb v vodovodno in kanalizacijsko omrežje na ožjem Goriškem se bosta spremenili omrežnini za priklop nanju, v primeru stanovanjskih blokov pa tudi način obračunavanja teh dve fiksnih prispevkov. Uporabniki ju plačujejo neodvisno od porabe vode, vendar različno glede na velikosti vodomerov oziroma priključkov stavb na vodovod.

Če poenostavimo, za veliko gospodinjstev v Mestni občini Nova Gorica ne bo pretresov. V hišah, ki imajo navadno najmanjše vodomere, naj bi oskrbo z vodo in odvajanje odplak po novem plačevali le dva, tri evre na mesec več. A že za stanovalce blokov bo strošek lahko višji, saj si stroškov ne bodo več delili, ampak bodo plačevali pavšal.

Zdajšnji omrežnini od dveh do 206 evrov na mesec (glede na vodomer) bosta namreč potlej znašali od dveh do 406 evrov za priklop na kanalizacijo in od pet do 1000 evrov za vodovod. Prav na to so opozorili nekateri mestni svetniki.

Ene bo “bolelo”!

“Nikakor nismo edini, pri nas doma, ki imamo vodomer premera ene cole. Povprečni Zaloščan bo omrežnino za vodo plačeval 15 evrov na mesec namesto pet. In enormno se bo povišala za velike števce. Mizarska delavnica, ki mora imeti priključek DN 80, bo plačevala 250 evrov več, Eda center verjetno 1000 evrov,” je primere nizala svetnica SD iz Zalošč Karmen Saksida.

Skupaj s strankarskim kolegom Valterjem Vodopivcem sta poudarila, da predlog družbe Vodovodi in kanalizacija (VIK), ki na ožjem Goriškem upravlja komunalne napeljave, omrežnino za vodo premočno zvišuje. Vodopivec utemeljuje, da to ni upravičeno tudi zato, ker imajo VIK dobičke, a bi jih kot javno podjetje ne smelo imeti na račun ljudi. Hkrati bi rad videl načrt zmanjševanja znatnih izgub vode na omrežju, ki da ga je družba obljubila ob predhodni spremembi cen: “Ker tudi to plačujemo!”

En sam velik plus

Direktor VIK Miran Lovrič je odvrnil zgolj, da so zdaj izgube manjše. In lahko bo še boljše, trdi, ker bo podjetje z na novo oblikovano omrežnino dobilo vir denarja za popravila priključkov na vodovod tudi v mestni občini (v sosednjih ga že ima). Na priključkih naj bi namreč v nič šla več kot tretjina vode. Omrežnina, ki jo zberejo Vodovodi in jo dajejo občinam, pa ne gre nujno vsa v cevi, je Vodopivcu odgovorila direktorica mestne uprave Vesna Mikuž, ker to ni namenski denar. So pa občine dolžne vlagati v omrežje.

Lovrič je tudi razlagal, da ima velika večina uporabnikov male vodomere in zanje ne bo znatnih podražitev. Kot je pristavil Tomaž Jug (Lista Mateja Arčona), pa iz pojasnil, ki jih je dobil na odboru za gospodarstvo izhaja, da tudi podjetja v glavnem ne bodo prizadeta. Kajti velike vodomere imajo zlasti stanovanjski bloki, za te pa se tako ali tako uvaja novi sistem.

Latniki stanovanj so si do sedaj delili stroške za skupni velik priključek. Ker so priključki v posameznih stanovanjskih stavbah različni, število stanovanj pa seveda tudi, so se zneski na položnicah razlikovali. Večinoma so bili relativno nizki. Po novem bo vsak lastnik plačeval omrežnini po najnižji tarifi, torej nekaj evrov namesto nekaj deset centov.

Po oceni Lovriča, nikakor pa ne Vodopivca, je to pravičnejše tudi do ljudi v blokih. Po mnenju Juga pa je ta sistem predvsem pravičnejši do lastnikov hiš, za katere je zdaj voda dražja.

Zadostna manjšina

V SD so opozorili še, da bi se, če se je lani zavrnilo podražitev odvoza smeti, da bi se morali zdaj enako odločiti. In če je bil projekt Mrzlek namenjen tudi nižanju stroškov oskrbe z vodo, jih zdaj ljudem ne gre zviševati.

Skeptični so bili tudi nekateri drugi svetniki. Tomaža Slokarja (SDS) so zanimale posledice v primeru, če se zdaj (še) ne bi prilagodili novim predpisom, saj tako ali tako že zamujajo. A na koncu je mestni svet z razmerjem glasov 13:10 (od 32) potrdil podražitev oskrbe z vodo, ki bo uveljavljena marca. Nove cene odvajanje odplak pa je podprla zares večina v svetu - 19:4

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano