Bo čistilna naprava res čistila?

Predvidoma septembra naj bi odplake iz Branika začela čistiti ustrezna naprava. Na voljo sta torej le dva meseca, da se na novo kanalizacijo v naselju priključi dovolj hiš za poskusni zagon naprave. Pa se bo to res zgodilo, glede na to, da morajo krajani šele zgraditi in tudi plačati priključke?

Se v Braniku res ne bo ponovila zgodba kot v Prvačini, da bodo  zgradili drago čistilno napravo, ki ne bo imela česa čistiti? Foto: Ambrož Sardoč
Se v Braniku res ne bo ponovila zgodba kot v Prvačini, da bodo zgradili drago čistilno napravo, ki ne bo imela česa čistiti? Foto: Ambrož Sardoč

BRANIK > V kolikor ne bo zapletov, bodo v Braniku kmalu nadaljevali urejanje kanalizacije s čistilno napravo. Mestna občina Nova Gorica namreč ta čas z javnim razpisom išče graditelja 13 odstotkov predvidenega omrežja v tem naselju oziroma v zaselkih Vas, Tabor, Novo naselje, Britof in Korp. Kar bo narejeno, bo služilo 34 hišam iz Vasi.

Delajo, a počasi

Z omenjenim bo mestna občina udejanjila še en del projekta, ki se vleče že leta. Po kosih delajo, ker - kot običajno - ni dovolj denarja. Tudi po gradnji, ki jo zdaj naročajo, celotna kanalizacija v Braniku še ne bo dokončana. Urejena pa je do te mere, da bi lahko po pojasnilih odgovornih nanjo priklopili ali vsa ali nekatera gospodinjstva v zaselkih Britof, Governa, Korp in Vas.

K temu naj bi kmalu dodali še en krak. Hkrati pa na robu Branika gradijo čistilno napravo. “Zgrajena bo do konca avgusta, v septembru se predvideva pričetek poskusnega obratovanja, ko naj bi bilo priklopljeno približno štirideset odstotkov predvidenih priključkov,” so pojasnili v upravi občine.

To priklapljanje, ki ga morajo plačati lastniki hiš, za zdaj ni niti dovoljeno. In po podatkih občine še nobeno gospodinjstvo nima urejenega priključka. Torej morajo le dobra dva meseca pred tem, ko naj bi zagnali čistilno napravo, ljudje šele začeti v tla vkopavati za delovanje čistilne naprave nujne cevi od svojih hiš do jaškov kanalizacije.

To poletje bi morali zgraditi priključke

Bo potemtakem septembra nova čistilna naprava na robu Braniku imela kaj čistiti? Pri občinski upravi smo se pozanimali, ali so se z ljudmi že pogovarjali o tem, da bo treba zgraditi priključke. “Seveda,” so odgovorili in razložili: “Že ob pripravi investicije v čistilno napravo je bil septembra 2012 sklican zbor krajanov, na katerem se je predstavilo potek predvidenega kanalizacijskega omrežja, izgradnjo, potek izgradnje čistilne naprave in obdobje priključevanja. Upravljalec kanalizacije, družba Vodovodi in kanalizacija, je bil ves čas v kontaktih tudi s krajevno skupnostjo. V teh dneh začenjajo tudi obiski predstavnikov omenjene družbe pri krajanih.”

Toda podjetje za zdaj le pregleduje nove cevi v Braniku in ugotavlja, če je pred predvidenim zagonom sistema vse prav narejeno. Ne more biti krajevna skupnost tista, ki naj gre prepričevat ljudi, da zgradijo in plačajo priključke, pravi predsednik KS Branik Miran Vidmar. Za zdaj se raje ne opredeljuje do tega, kako doseči, da bodo ljudje to storili, pravi pa, da bodo v Vodovodih in kanalizaciji po pregledu vedeli, kdo se lahko priključi na kanalizacijo.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano