Bo Posočje zmoglo združiti moči?

Župani občin Tolmin, Kobarid in Bovec se dogovarjajo o tem, da bi se lokalni turistični organizaciji (LTO) Bovec in Sotočje združili. Gostov ne zanimajo meje, pač pa dolina Soče in njena ponudba, jim pritrjujejo turistični delavci, prepričani, da je za to že skrajni čas. Zamisel podpirata tudi vodji obeh LTO. Odločitev je v rokah občinskih svetov. Ker pa je povezovanje v turizmu, sodeč po izkušnjah v preteklosti, v Posočju občutljiva tema, brez konsenza ne bodo silili vanj.

Turisti ne vidijo treh občin in dveh LTO, temveč  eno dolino z 
reko Sočo. Foto: Petra Vidrih
Turisti ne vidijo treh občin in dveh LTO, temveč eno dolino z reko Sočo. Foto: Petra Vidrih

POSOČJE > V zgornjem Posočju že dalj časa premlevajo, ali ne bi bila tudi v turizmu dobrodošla povezava, kot deluje v komunali, zdravstveni službi, medobčinski upravi. Zdaj so se o tem začeli resno pogovarjati.

Gostje vidijo le Sočo

“Pričakujemo poročili o notranji organiziranosti LTO Bovec in LTO Sotočje. Slednja povezuje območji tolminske in kobariške občine. Argumente bomo predstavili občinskim svetom. Dejstvo je, da zlasti tuji gostje ne vedo za tri občine in dva LTO-ja. Njih zanima Soča in vse okoli nje, želijo imeti informacije na enem mestu za lažje odločanje, kam bodo šli,” razmišlja kobariški župan Robert Kavčič. Po njegovem mnenju bi skupaj laže promovirali destinacijo in iskali denar na razpisih.

Tolminski župan Uroš Brežan vidi v združevanju moči na področju turizma veliko priložnost: “Zaradi pomembne vloge, ki jo imajo pri tem posamezne občine, občinski sveti, turistični akterji in širša javnost, je to tudi svojevrsten izziv. Župani smo se dogovorili, da bomo konec novembra ali v prvi polovici decembra gradivo s strateškimi in operativnimi smernicami najprej predstavili našim občinskim svetnikom, nato pa širši javnosti.” Ocenjuje, da bi ob pozitivnem razvoju dogodkov skupna organizacija lahko zaživela leta 2017. Ob vedenju, kako dolgo so v Posočju sprejemali skupni odlok o Soči, je to kar optimistična napoved.

Mlekuž: “Sedež LTO mora biti v Bovcu”

Bovški župan Valter Mlekuž je kot prvi pogoj, da se je sploh začel pogovarjati, izpostavil, da tudi po morebitni združitvi sedež ostane v Bovcu. “Na prvih pogovorih smo ugotavljali, da je smiselnost skupne LTO v enotnem trženju celotne doline oziroma destinacije, hkrati pa bi združitev pomenila zmanjševanje stroškov, saj bi imeli le enega direktorja, eno računovodstvo in še bi lahko našteval, stroške pa bi pokrivale vse tri občine.” Poudarja, da je zamisel še zelo na začetku. “Treba bo dodobra pretehtati pozitivne in tudi negativne učinke, na koncu bodo morali predlog potrditi še vsi občinski sveti.”

O tem, kako racionalizirati delo in dosegati večje učinke, se bodo odločali tudi na podlagi podatkov iz obeh LTO. V obeh organizacijah so povezovanju naklonjeni. “Seveda je smiselno, saj bi na tak način laže promovirali eno dolino. Pri promociji se že zdaj povezujemo s skupnim informatorjem na sejmih, kar pomeni, da lahko obiščemo več sejmov z manjšimi stroški. Povezani bi skupaj pripravljali projekte za kandidiranje za denar EU, česar doslej nismo uspeli. Ni nas strah izgube službe, združeni bi lahko opravljali več nalog, saj se nekatere, kot so pisanje programov, poročil in podobno, ne bi podvajale. Tudi eno računovodstvo bi imeli,” pojasnjuje v.d. direktorice LTO Sotočje Mateja Leban. Meni, da je večina v dolini povezovanju naklonjena, pričakuje pa tudi različna mnenja. “Končno odločitev bodo sprejemali ustanovitelji,” dodaja direktor LTO Bovec Janko Humar, ki je bil pred tem vodja LTO Sotočje.

V lanskem, relativno šibkem turističnem letu so na Bovškem našteli 158.560 nočitev, na območju občin Tolmin in Kobarid skoraj enako, 156.870. V preteklosti je bilo Bovško v veliki prednosti. Izgubilo jo je z zaprtjem smučišča in hotela Kanin.

Zanimajo jih turisti, ne politika in meje

Ponudnike v zgornjem Posočju pa zanima predvsem čim večje število gostov, da bi lahko uspešno delali in se razvijali. Lastnik kampa Korita Peter Della Bianca ima bolj malo informacij, kaj bi povezava prinesla: “Zato težko zavzamem stališče. Pričakujemo jih v naslednjih mesecih. Zagotovo pa bi povezovanje zmanjšalo stroške.” Po mnenju upravitelja Dobre vile Jureta Žagarja mora destinacija držati skupaj, ker gostov iz tujine delitve ne zanimajo: “Omejitve v glavah so predvsem politične, smotrno je vlagati v skupne projekte, promocijo ...”

Kot ocenjuje lastnik športne agencije Maya Borut Nikolaš, je na Tolminskem večina ponudnikov povezavi naklonjena: “Skrajni čas je. Vse kakovostne destinacije se povezujejo. Poglejmo primer Dolomitov. Mi pa se na kratki razdalji nekaj deset kilometrov ne dogovorimo. Sem še za širšo povezavo do Brd, Goriške in naprej, saj je med nami zgolj ena ura vožnje.” S skupnimi projekti, tudi čezmejnimi, bi imeli veliko več možnosti za iskanje denarja EU, še dodaja. Lastnica gostišča Vančar Danica Komac je vedno podpirala združevanje in racionalizacijo s čim večjimi učinki. “Le večji prodrejo pri promociji.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano