Bo Dobrovo sploh kdaj dobilo pravi trg?

Z idejnim načrtom za posodobitev glavne ceste na Dobrovem, ki ga je nedavno dobil v vpogled svet Občine Brda, je prenova centra občine s Trgom 25. maja na čelu korak bliže, pa čeprav šele na papirju. V upravi občine pravijo, da bodo prostorski načrt zanjo razgrnili prihodnje leto, po razpravi v svetu sodeč pa morda ne bo “pregnala” vse pločevine s trga, kot je bil cilj.

Ideji, da bi iz centra Dobrovega umaknili parkirišče, ni vsem 
najbolj pogodu.  Foto: Leo Caharija
Ideji, da bi iz centra Dobrovega umaknili parkirišče, ni vsem najbolj pogodu.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Mineva četrto leto, ko Občina Brda snuje podrobni prostorski načrt za preureditev osrednjih javnih površin na Dobrovem, od vzhodnega vstopa vanj do gradu. Želijo tudi dati enotno podobo temu prostoru, zlasti pa ga narediti pešcem prijaznega in ukiniti parkirišča v jedru naselja ter hkrati odpraviti težavna mesta na tamkajšnji državni cesti. Med drugim naj bi Trg 25. maja uredili tako, da na njem ne bi več stali avtomobili, prostor med gradom in opuščeno bencinsko črpalko bi postal sprehajališče, vse priključke na regionalko bi popravili, križišče ob trgu pa preoblikovali v rondo.

Zahtevali so, naj bodo bolj podrobni

Predvidene spremembe na cesti pa so tolikšne, da je Direkcija RS za infrastrukturo po besedah vodje oddelka za okolje in prostor pri občinski upravi Dejana Rusjana zahtevala pripravo idejnega projekta, ne zgolj zasnove. Kot je dejal, bo dokument “služil kot strokovna podlaga pri pripravi podrobnega prostorskega načrta,” ki jo je sicer zahteva direkcije dodatno zavlekla. Ker pa bo prostorski akt potrjeval svet občine in ker naj bi bil prometni režim na Dobrovem potem dokaj drugačen, so te rešitve posebej predstavili svetnikom, še preden se bo razpravljalo o celotni prenovi središča vasi.

Idejni projekt je potrdil, da je kljub omejenemu prostoru križišče možno predrugačiti v s predpisi skladno petkrako krožišče, ne da bi močno posegali v okolico ali kaj v bližini rušili. Hkrati so podrobno začrtali pločnik, ponekod obojestranski, od vzhodnega roba Dobrovega pa skoraj do zadružne kleti na drugem koncu naselja in na novo tudi vse priključke na regionalko. Predvsem nepregledni dostop do vrtca bo po predvideni prenovi občutno varnejši, zagotavlja stoka, ker nameravajo “posekati” breg tik ob njem.

Preden bodo glavno križišče na Dobrovem preoblikovali, naj bi ga spremenili v začasni rondo. Kolikor ve Rusjan, se za ta namen zdaj pripravlja dokumentacija. V teh dneh se je začela uresničevati napoved, da bodo začasno krožišče postavili na vstopu na Hum.

Nekatere skrbi, kje bo moč parkirati

Toda na seji sveta občine so najdlje razpravljali o parkiranju na Trgu 25. maja. Tam naj bi ostalo le nekaj mest, zarisanih vzporedno z državno cesto, ker prečnih (kot so zdaj) ne sme več biti. Predlagana rešitev bi zagotavljala prostor za kratkotrajno parkiranje, med tem ko je tisti za avte “vozačev”, ki hodijo v službo na Dobrovo, dovolj blizu, zlasti na parkirišču pod Gostiščem 25. maj.

Po presoji nekaterih svetnikov pa bi na trgu morali predvideti več parkirnih mest. Snovalci idejnega projekta bodo to preučili “in če bo svet občine rekel 'ne' trgu brez parkirišča, bi pač rekel 'ne',” o tem, katero stališče bo prevladalo, pravi Rusjan.

Kdaj bi občina potrjevala prostorski načrt, ki ga bodo prilagodili idejnemu, ni mogoče natančno reči. Slednji mora najprej prestati recenzijo, prostorski akt pa bo treba zaradi posegov pri gradu še uskladiti tudi z napotki zavoda za kulturno dediščino, je dejal Rusjan. Klub temu računa, da bodo načrt za prenovo Dobrovega javno razgrnili v prvi polovici prihodnjega leta. Kdaj bodo tam lahko kaj tudi delali, pa je že poglavje zase.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano