Bo konec zastonjkarstva?

V novogoriški mestni upravi ocenjujejo, da bodo prihodnje leto verjetno prenavljali severni krak Prvomajske ulice. S tem bi se začel razpletati zaplet z vlagatelji v trgovski center Supernova, ki so se pred leti zavezali sofinancirati tudi obnovo ulice, ker jim komunalnega prispevka za center ni bilo treba plačati. Toda roke v ogenj, da je rešitev blizu, v upravi (še) ne dajo.

Od Primorja je občina iztržila delni vložek v Prvomajsko ulico, z Immorentom pa je  kot   zakleto. Foto: Ambrož Sardoč
Od Primorja je občina iztržila delni vložek v Prvomajsko ulico, z Immorentom pa je kot zakleto. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Ob Prvomajski ulici že tretje leto deluje center Supernova, ki privablja čedalje več obiskovalcev in je videti donosen. Zdaj pa je menda le napočil čas, ko naj bi vlagatelji v središče prispevali denar za uporabo mestne infrastrukture.

Nekakšno posredno napoved, da se bo to morda zgodilo prihodnje leto, je nedavno dobil mestni svet. V tedaj potrjenem spremenjenem načrtu razvojnih programov (NRP) občine do leta 2017, ki opredeljuje, katere naložbe naj bi dotlej financirali in kako, so tudi zajetni zneski za urejanje Prvomajske ulice ter za gradnjo odvodnika v Sočo. To pa sta naložbi, ki bi ju po prvotnih zamisli morali izvesti vlagatelji v Supernovo ter propadlo Primorje.

Po NRP je leto 2015 prelomno

Naj spomnimo, da je Supernova del nesojene trgovsko-stanovanjske četrti ob omenjeni ulici, ki sta jo kot vlagatelja načrtovala Primorje in družba Immorent. Trgovski del je nastal, čeprav (še) ni povsem skladen s prostorskimi načrti, stanovanjski del pa je še v zametkih. Obe podjetji je Mestna občina Nova Gorica oprostila plačila komunalnega prispevka, ker sta se zavezali zgraditi zbirni kanal za odtekanje deževnice z ulic v Sočo, obnoviti glavni vodovod pod Prvomajsko ulico ter preurediti njen krak vzdolž načrtovane četrti.

Zaradi okoliščin, ravnanja vpletenih in tudi besedila tristranske pogodbe med njimi je danes od naštetega malo uresničenega. Zlasti Immorent še ni kaj dosti prispeval za skupno infrastrukturo. A po zadnjih spremembah NRP bi lahko sodili, da kmalu bo. Kajti občina naj bi prihodnje leto porabila 1,7 milijona evrov za prenovo Prvomajske ulice, v dveh letih pa poldrugi milijon za odvodnik v Sočo. Ali je to uresničljivo, še ni jasno.

Primorje je že pred leti prenovilo Prvomajsko ulico vzdolž soseske Majske poljane v zametkih. V nadaljevanju namerava občina obnoviti ves severni krak med križiščema z Rejčevo in Lavričevo ulico. Urejali bodo cestišče, pločnike, kolesarsko stezo ter vsa križišča skladno s prostorskim načrtom.

Če se bo izšlo, najprej novi asfalt

"Še vedno je v veljavi pogodba med mestno občino, Immorentom in Primorjem, ki je zavarovana z bančnimi garancijami. Glede izpolnitve obveznosti, določenih s pogodbo, so se v pogovorih izoblikovale določene rešitve. Do nadaljnjega jih ne moremo komentirati, ker usklajevanja še potekajo. V NRP pa je potrebno načrtovanje, ker v kolikor pride do dogovora, bo potrebno investicijo v smiselnem obsegu realizirati.” Tudi tako je direktorica občinske uprave Vesna Mikuž razložila, kaj pomenijo omenjeni visoki zneski. Nič gotovega, torej, podobno kot v razvojnih programih za pretekla leta, ki so že predvidevali denar za zaveze iz sporazuma.

Toda Mikuževa dodaja, da se prihodnje leto mora zgoditi vsaj nekaj od vsega obljubljenega. Če se bo občina z Immorentom pogodila (podjetje naj ne bi nič samo urejalo, ampak naj bi dalo denar) in bo potem to potrdil tudi mestni svet, je povedala direktorica, se bodo lotili vsaj obnove Prvomajske ulice. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano