Bluzica ali stol iz druge roke

Bluzice, jopice, čevlji, modni nakit, torbice, lesena miza iz masivnega lesa, nočna omarica in še marsikaj je v soboto dobilo novega lastnika ali vsaj nov sijaj. Ajdovci so se letos pridružili Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov in ljudi spodbujali k ponovni uporabi.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Komunalno-stanovanjska družba se je letos priključila Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov z razstavo Predelava in ponovna uporaba ločeno zbranih odpadkov in z njo javnost seznanjala s potjo odpadka od zbirnega centra do novega izdelka.

V soboto popoldne pa so skupaj z MC Hišo mladih, Mladinskim svetom Ajdovščina in s trgovinico z rabljenimi izdelki Mevita pripravila delavnico obnove starega pohištva in izmenjavo oblačil in modnih dodatkov. Odziv je bil precejšen. Marsikdo je ob tej priložnosti pobrskal po domačih garderobnih omarah in obogatil ponudbo izmenjave oblačil, kjer sta Janja Jazbar in Urška Černigoj poskrbeli, da je marsikateri kos dobil novega lastnika oziroma lastnico.

Medtem se je druga skupina v delavnici obnove starega pohištva pod strokovnim vodstvom Ajde in Mateja iz ustvarjalnega dvojca Mellow Moose Station seznanila z različnimi tehnikami in možnostmi obnove starih kosov pohištva, od stolov, nočnih omaric do miz. Rdeča nit letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki ga organizira Evropska komisija s podporo programa Life+, je namreč kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi ustvarili oziroma da bi jih ustvarili čim manj. V ajdovskem javnem podjetju so se odločili za delavnico obnove starega pohištva, ker je med kosovnim odpadom precej pohištva.

Nataša Kosmač iz KSD Ajdovščina je pojasnila: “Običajno je razstavljeno, razbito, manjkajo posamezni deli, marsikateri kos pa bi lahko z malo truda dobil nov sijaj in uporabnika. Marsikdo bi staro pohištvo podaril, oddal, a običajno bi se ga rad znebil takoj in s čim manj dodatnega dela. Žal še nimamo uveljavljenih poti, ampak idej je veliko in verjamem, da bomo s skupnimi močmi tudi na tem področju naredili korak naprej.” AT


Najbolj brano