Bi si moral župan znižati plačo, ker se ljudje odseljujejo?

Občina Cerkno ima po podatkih statističnega urada že več let manj kot 5000 prebivalcev, njen župan pa ima plačo kot v občinah, ki to število presegajo. Občani in tokrat prvič tudi svetniki se zato sprašujejo, ali županova plača ni protizakonita. Po domače - previsoka. Postavlja pa se še ena dilema: ali ni morda tudi občinskih svetnikov preveč?

Je tudi občinskih  svetnikov, ki jih zaradi upadanja števila prebivalcev občine skrbi višina plače sedanjega župana,  preveč?  Foto: Saša Dragoš
Je tudi občinskih svetnikov, ki jih zaradi upadanja števila prebivalcev občine skrbi višina plače sedanjega župana, preveč?  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Župani občine Cerkno vsa leta prejemajo plačo 51. razreda po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju. Ker naj bi taka pripadala županom v občinah z več kot 5000 prebivalci, Cerkno pa je po podatkih Statističnega urada (SURS) že pred sedmimi leti padlo pod to število, so občani v minulih letih opozarjali, da je županova plača previsoka. Prvič je razprava o tem tekla tudi pred kratkim na seji občinskega sveta.

Cigličeva plača je bila ustrezna. Kaj pa Kavčičeva?

Zakon županom odmerja plačilne razrede po številu prebivalcev. Ti se razpenjajo od 46. razreda za občine z manj kot 2000 prebivalci (2516 evrov bruto plače) do 59. razreda za Ljubljano kot edino našo občino z več kot 200.000 prebivalci (4112 evrov bruto). Župani občin z od 5000 do 20.000 prebivalcev so upravičeni do 51. plačilnega razreda oziroma 3042 evrov bruto plače in dodatka za delovno dobo. V občini Cerkno, kjer živi manj kot 5000 ljudi, je občan Marko Hvala lani prvi javno zapisal, da župan Miran Ciglič prejema neupravičeno visoko plačo.

“Če Eta odpusti Bolgare, ki jih zaposluje skozi daljše časovno obdobje, bomo v resničnih težavah.”

Tončka Dakskobler (SD) je pred kratkim tudi uradno na svetu občine dala pobudo, naj se preveri upravičenost plače novega župana Jurija Kavčiča. Dobila je zagotovilo, da bo uprava občine ustreznost plačilnega razreda preverila pri pristojnem ministrstvu.

Ker je med 49. in 51. razredom 230 evrov razlike in bi ob napačnem izračunu vračilo za ves mandat znašalo 12.000 evrov, je uprava (za preverjanje je sicer po zakonu zadolžena komisija za mandatna vprašanja) ustreznost plače prejšnjega župana Cigliča preverila že lani.

Pristojno ministrstvo je pojasnilo, da k uradnemu številu prebivalcev (stalno število prebivalcev občine skupaj z začasno, a vsaj eno leto prijavljenimi prišleki) všteva tudi druge v občini začasno prijavljene osebe. Ker je v Cerknem začasno prijavljenih domačinov dejansko precej, je število prebivalcev ves minuli mandat segalo nad 5000.

Morda je tudi svetnikov preveč

To je sicer nenavadno, saj je bilo sočasno v navodilu ministrstva mogoče prebrati, da komisija za mandatna vprašanja uvrstitev župana v plačni razred ugotovi na podlagi podatkov števila prebivalstva, ki ga SURS objavlja dvakrat na leto. V Cerknem se to število od leta 2008 vrti okoli 4800.

Ker je število prebivalcev tudi po ohlapnejši statistiki skozi vse minulo leto padalo in je v zadnjih preverjenih mesecih ministrstvo “naštelo” le še slabih dvajset prebivalcev nad 5000, je v zadnjih mesecih leta kaj lahko zdrknilo pod mejno število.

Dakskoblerjeva je za podatke o številu prebivalcev v občini zaprosila SURS in dve ministrstvi. Dobila je sicer različne številke, a v vseh treh primerih pod 5000. To pa, kot je opozorila svetnica Marta Deisinger, občini prinaša še več težav. Ker je na število prebivalcev vezana tudi številčnost svetov občine, je slednji po njenem lahko preobsežen. V Cerknem je zdaj 16 občinskih svetnikov, kar ustreza občinam z več kot 5000 prebivalci. Tistim, ki imajo manj prebivalcev, “pripada” le med 12 in 15 svetnikov. “Če Eta odpusti Bolgare, ki jih zaposluje skozi daljše časovno obdobje, bomo v resničnih težavah,” je menila Deisingerjeva. A resnične težave, kar upadanje prebivalstva nesporno je, so svetniki tokrat preslišali.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano