Bi odstop Veličkova zamajal mestni svet?

Sinoči je že prvič resno počilo v mestnem svetu. Ker nobenega predstavnika njegove liste niso potrdili v komisije in odbore mestnega sveta, je Gregor Veličkov napovedal, da bo morda odstopil kot svetnik. “Zelo resno bomo razmislili, ali imamo sploh še voljo sodelovati,” je dejal. To bi lahko v skrajnem primeru privedlo celo do novih volitev. Vse bolj pa postaja jasno, kdo bo sestavljal koalicijo.

Prvič je resno počilo: Veličkov bi odstopil, ostali se preštevajo, kdo je županov in kdo ni. Foto: Leo Caharija
Prvič je resno počilo: Veličkov bi odstopil, ostali se preštevajo, kdo je županov in kdo ni. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Prvi resen spor je nastal, ko so svetniki delili stolčke v večini enajstih odborov in komisij ter v nadzornem odboru občine. Na koncu so potrdili sestavo, ki jo je predlagala komisija za volitve in imenovanja. Njen predsednik Aleš Markočič (Lista Mateja Arčona) je povedal, da niso uspeli oblikovati dveh komisij, so pa tudi opozorili, da v nobenem od potrjenih delovnih teles ni kandidatov Liste Gregorja Veličkova. Kot je dejal, se je to zgodilo, ker je bilo za veliko odborov več kandidatov kot prostih mest, komisija, ki jo vodi, pa pač dveh kandidatov z Veličkove liste ni potrdila, enako kot še koga drugega ne. Veličkov je opozoril, da so s tem kršili pravila, da so v delovnih telesih zastopane prav vse stranke in liste v svetu. Markočič pa je zatrdil, da se je to zgodilo nenamerno.

Veličkov: koalicija ruši vse pred sabo

“Zelo resno bomo razmislili, ali imamo sploh še voljo sodelovati,” je poudaril Veličkov. In pojasnil: “Ugotavljamo, da smo edini, ki nimamo niti enega predstavnika v odborih, kar je v nasprotju s poslovnikom. Predlagali smo Tomaža Belingarja za člana odbora za kulturo, šolstvo in šport ter Silvo Tišma za članico odbora za socialno varstvo in zdravstvo.” Oba je zato predlagal znava, nadomestila pa bi Eleno Zavadlav Ušaj in Alenko Zavrtanik Čelan. Toda večina svetnikov ga ni podprla.

Veličkov je protestno zapustil sejo, za PN pa povedal: “Očitno je, da je županova koalicija, tiha ali kakršnakoli že, začela delovati in rušiti vse pred sabo, kršiti poslovnik, statut.” Napovedalal je, da bo v prihodnjih dneh razmislil, ali takoj odstopiti s položaja svetnika ali po pol leta, nakar ga bo nadomestil drugi član liste. Toda v listi se bodo še odločali, dodaja, ali bodo sploh ostali v mestnem svetu. In če ne bi, “bi verjetno bile nove volitev,” še razlaga Veličkov.

Kot pravi Markočič, pa ima lista možnost dobiti predstavnika v še dveh odborih, ki ju morajo imenovati, dvema drugima pa je možno razširiti sestavo.

Naši in njihovi

Svetniki so se “udarili” tudi ob imenovanju nadzornega odbora občine. Predsednik nadzornikov in večina članov bi morala biti izvoljena izmed kandidatov, ki jih predlaga opozicija v mestnem svetu, če je ta znana ob volitvah odbora. In zato je Valter Vodopivec v imenu SD, ki se je že javno opredelila za opozicijo, predlagal, naj bo v odboru še tretji od petih članov njihov. Tatjana Krapše (SMC), ki se ji predlagana sestava odbora tudi ni zdela ustrezna, pa je predlagala, da se Darja Bona, kandidata s podporo deklarirano koalicijske Liste Roberta Goloba, nadomesti s kandidatom SMC Mitjo Mateličem. Sledila je razprava, ali sta opozicija in koalicija že znani, ali obstaja tiha koalicija in ali ni sporno, če ta samo sebe nadzira ... Vozel je na koncu presekal Tomaž Slokar, ki je v imenu SDS dejal, da bo tudi ta stranka konstruktivna opozicija. In ker ima člana v predlaganem nadzornem odboru, je bil predlog rešen. Miran Vidmar (ZZP) pa je dejal, da je tudi v opoziciji, tako kot Veličkov. Opozicija je torej znana.

Kaj pa koalicija? “Danes ne morem potrjevati, da bo oblikovana, a bom vsem, ki se niso opredelili za opozicijo, poslal program, ki ga zaključujemo. Pričakujem, do bo nared do konca januarja. Od večinske odločitve bo odvisno, ali bomo oblikovali formalno koalicijo z zavezami ali pa delovali kot doslej, le da v manjšem obsegu. Nikogar pa ne želim pehati v opozicijo,” odgovarja župan Matej Arčon.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano