Bazna postaja gre iz Kanala

V združenju civilnih pobud, ki nasprotujejo postavljanju stolpov za telekomunikacijo na železniškem omrežju sredi naselij, so včeraj slavilki zmago. Javnost so seznanili, da bo v Kanalu predvidena antena stala stran od hiš.

Protesti so očitno zalegli: telekomunikacijski stolp ne bo stal ob hišah v Kanalu Foto: Ambrož Sardoč
Protesti so očitno zalegli: telekomunikacijski stolp ne bo stal ob hišah v Kanalu Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > “Zadovoljen sem s tem, kar se je zgodilo. Hkrati to dokazuje, da se splača združiti se in se zavzeti za svoj prav, četudi ti občina ne stoji ob strani.” Tako je Miran Ipavec, predstavnik stanovalcev Kolodvorske ulice v Kanalu dejal ob najnovejšem dejanju v zgodbi o postavljanju baznih postaj, ki bodo služile brezžični telekomunikaciji na slovenskem železniškem omrežju.

Kot je znano, marsikje v Sloveniji ljudje nasprotujejo izbranim mestom za te antene, in sicer povsod tam, kjer bi stale sredi naselij. Ena takšnih lokacij je bila tudi v Kanalu, a ministrstvo za infrastrukturo, investitor v novi sistem za zveze, je zaradi protesta tistih Kanalcev, ki bi bazno postajo dobili za neposredno sosedo, na koncu sprejelo enega od njihovih predlogov. Kot je včeraj povedal Peter Lemut, predstavnik vseslovenskega združenja civilnih pobud, ki nasprotujejo podobnim posegom na več koncih države, je ministrstvo organizacijo obvestilo, da bo kanalski stolp postavilo ob progi med Gorenjo vasjo in Krstenicami, torej stran od hiš. Hkrati je ustreglo podobnim zahtevam iz Plavi.

Lemut pričakuje, da bo kmalu tudi enak spor v Rodiku rešen ugodno za ljudi, “kanalski scenarij” pa so že dočakale civilne pobude v desetih od 20 spornih primerov, tudi v Batujah in Saksidu. “Pomembno je, da nas ministrstvo zdaj jemlje za sogovornika,” med drugim pravi Lemut. Podarja, da je to dosežek ljudi, ki so se zavzeli zase, in izraža ogorčenje, ker poleg ni občin.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano