Avtomobilska in elektro industrija ustvarili 41 odstotkov dobička v regiji

Primorski gospodarstveniki so se danes že 20. zapored srečali na Mostu na Soči. Na forumu so spregovorilo o inovativnosti in kreativnosti kot razvojni priložnosti gospodarstva, območna zbornica Gospodarske zbornice Slovenije za severno Primorsko pa je podelila priznanja za inovacije.

“Severna Primorska je dokazala, da je inovativna in kreativna 
v gospodarstvu, kar se kaže s tem, da smo se izvlekli iz krize. 
Lanskoletni prihodek na tem območju je znašal 125 milijonov 
evrov,” je na gospodarskem forumu povedala Mirjam Božič z 
območne zbornice Gospodarske zbornice Slovenije za severno Primorsko. Foto: Susana Vera
“Severna Primorska je dokazala, da je inovativna in kreativna v gospodarstvu, kar se kaže s tem, da smo se izvlekli iz krize. Lanskoletni prihodek na tem območju je znašal 125 milijonov evrov,” je na gospodarskem forumu povedala Mirjam Božič z območne zbornice Gospodarske zbornice Slovenije za severno Primorsko. Foto: Susana Vera

MOST NA SOČI, TOLMIN>“Severna Primorska je dokazala, da je inovativna in kreativna v gospodarstvu, kar se kaže s tem, da smo se izvlekli iz krize. Lanskoletni prihodek na tem območju je znašal 125 milijonov evrov,” je na gospodarskem forumu povedala Mirjam Božič z območne zbornice Gospodarske zbornice Slovenije za severno Primorsko.

Kar 41 odstotkov ustvarjenega dobička severnoprimorskega gospodarstva sta v minulem letu ustvarili elektro- in avtomobilska industrija, na področju podjetništva pa imajo še veliko neizkoriščenega potenciala.

A za razvoj gospodarstva je pomembna tudi infrastruktura. Ta je najslabše urejena v delu od Kobarida do Bovca. Želijo si, da bi se stanje izboljšalo, saj bi s tem v Zgornje Posočje privabili nove podjetnike. Božičeva ob tem poudarja, da moramo ustvariti privlačno in konkurenčno okolje, tako za domače kot tuje vlagatelje.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek meni, da imamo v Sloveniji individualno gledano ogromno dobrih pristopov k inovativnosti. “Vse te zgodbe pa moramo sedaj združiti. Preživeli ne bodo najmočnejši ali najpametnejši, preživeli bodo tisti, ki so najbolj odzivni na spremembe,” je še dodal Počivalšek.

Na srečanju gospodarstvenikov so na Mostu na Soči podelili tudi 10 priznanj za inovacije v letih 2014 in 2015, ki jih je prispevalo 46 inovatorjev. Zlato priznanje so dobile inovacije Sm@rt turbina podjetja Gostol TST, Air Light proizvodna linija Hidrie Rotomatika, električni motor z rotorjem s potopljenimi magneti z zračnimi žepki na vogalih magnetov družbe in visoko učinkovit kompaktni alternator družine AAP družbe Mahle letrika in svečka s senzorjem tlaka družbe Sieva.

Srebrno priznanje so prejele inovacije svetilo za splošno osvetlitev Nitro LED podjetja Intra lighting, Gonzagin pisarniški sistem komponibilnih sten Stonehenge, Hitov nformacijski sistem na igralnih avtomatih, naprava za odstranjevanje igle družbe Mahle Letrika in samohodna kosilnica za urejanje parkov Kraljica parkov inovatorja Ivana Gregoriča.

STA


Najbolj brano