Idrija v ustavno vojno za centre za vozniške izpite

Po letu dni poigravanja z odvzetimi in morda delno vrnjenimi centri za opravljanje vozniških izpitov je idrijskemu županu Bojanu Severju prekipelo. Prihodnji teden je z dopustov na izredno sejo sklical svetnike, da ga bodo pooblastili za ustavno izpodbijanje pravilnika o izpitnih centrih.

 Foto: STA
Foto: STA

IDRIJA > Idrija se je leto dni pridruževala vsem pobudam občin, ki so z lani uveljavljenim pravilnikom ostale brez izpitnih centrov za opravljanje vozniških izpitov. Ko se je julija iz vseh pobud izcimila neprimerna polovična vrnitev centrov, je njenemu županu Bojanu Severju prekipelo. Prihodnji teden naj bi vložil zahtevo za oceno ustavnosti lanskega pravilnika in trenutnih, po njegovem mnenju diskriminatornih dopolnitev, če bodo te uveljavljene.

Idrijčani obvladajo hribovske ceste

Prej pa bodo morali svetniki Severja pooblastiti za vložitev zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti Pravilnika o izpitnih centrih za opravljanje vozniških izpitov. Zato jih je prihodnjo sredo poklical z dopustov na izredno sejo.

Podobno kot v vseh prizadetih občinah so tudi v Idriji prepričani, da predvidena polovična vrnitev centrov z obveznostjo opravljanja izpitov na avtocestah in krožiščih oziroma, kot pravijo utemeljitelji, “zahtevnejših elementih infrastrukture”, v primerjavi s prvotnim pravilnikom ne rešuje ničesar. “Domnevno strokovni argumenti, ki naj bi bili podlaga za poseg v izpitne centre in obetane spremembe, ne le da ne obstojijo, ampak povzročajo dodatno diskriminacijo med občinami. Idrija res nima avtoceste, a je, denimo, nima niti Kočevje, kjer izpitni center je,” v pritožbi piše Sever. Podobno argumentirajo tudi v drugih občinah, kjer so v enakem položaju. Jezni občani v Idriji pa dodajajo, da tako zahtevne infrastrukture za vožnjo, kot jih predstavljajo ozke, ovinkov polne idrijske hribovske in razdrapane glavne ceste, v velikih mestih ni in tudi ne mojstrov, ki bi jih lahko obvladali.

Izgubljajo izpostave državnih organov

Statistika o prometnih nesrečah s hujšimi posledicami, ki pravi, da so bili v minulih letih na idrijskih cestah v veliki večini udeleženi tujci ali vozniki iz večjih slovenskih krajev, jim pritrjuje.

Sever je zato prepričan, da je edini namen posega centralizacija v prid velikim izpitnim centrom. Na škodo občanov, ki so pred tem ostali brez vrste izpostav državnih organov in so zato primorani v vožnje v regijsko središče Novo Gorico, s katero imajo eno samo avtobusno povezavo na dan.

Ker vozniški izpiti pomenijo tako rekoč preživetje, se Sever v pritožbi sklicuje na zakon o lokalni samoupravi, po katerem je občina to skupaj z razvojem dolžna zagotoviti. Pravilniku pa očita še poseg v vrsto ustavnih pravic z načeloma enakosti in sorazmernosti v prvi vrsti.

Iz podobnih razlogov je ustavno pritožbo na pravilnik že lani vložil Bovčan Samo Mlekuž, a pri ustavnih sodnikih še ni prišel na vrsto. “Oba postopka naj se zaradi hitrosti presojanja združita v skupno obravnavo in odločanje,” zato predlaga Sever.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano