Avte s trga, da bo postal bolj živ

Z obnovo Lanthierijevega dvorca se število gostov v Vipavi povečuje. A urejene fasade so premalo, menijo zlasti mladi, ki razmišljajo o obogatitvi dogajanja v središču Vipave. To pa bi bilo mogoče, če bi avtomobile umaknili s trga. Nekateri so proti, nekateri za, župan je za zdaj zadržan.

Vipavci razmišljajo,  da bi  avtomobile na trgu zamenjali z 
izvirno ponudbo. Foto: Alenka Tratnik
Vipavci razmišljajo, da bi avtomobile na trgu zamenjali z izvirno ponudbo. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Z obnovo Lanthierijevega dvorca je središče Vipave z značilnim trškim jedrom pravi magnet za turiste. A zgolj lepa pročelja so premalo, se zavedajo v Turističnem društvu Lanthieri.

Avtomobile s trga?

“Obnova dvorca je zgodba o uspehu, a zdaj nas čaka še veliko manjših stvari, če že govorimo o razvoju turizma. Nekaj gredic v parku pred dvorcem, urejeni smetnjaki, igrala, letni vrtovi pred gostinskimi lokali, ... Domačinom se mogoče zdi v redu, tako kot je, gost pa opazi tudi podrobnosti. Res ne gre za velike posege in stroške, a učinek bi bil viden,” meni član Turističnega društva Lanthieri in občinski svetnik Jernej Mikuž (NSi), ki dodaja, da bi bilo treba prevetriti tudi nekatere občinske akte in pravilnike.

“Med sezono res ni treba, da gostinski lokali zaprejo vrata ob 22. oziroma 23. uri. Seveda je to v prvi vrsti stvar gostincev, lahko pa bi postavili enotna merila in običajni urnik podaljšali do polnoči, izjemoma tudi dlje. Doslej ni bilo težav in mislim, da tudi stanovalci na trgu nimajo pripomb nad obiskovalci lokalov. Predvsem pa bi moral trg zaživeti,” dodaja Mikuž.

Svetniška kolega iz SMC Urban Lukin in Meta Petrič razmišljata podobno. “Če govorimo o turizmu in poživitvi dogajanja v središču Vipave, se nama zdi smiselno, da bi se začeli pogovarjati o tem, da bi del trga zaprli za promet. Želimo spodbuditi odprto razpravo z gostinci, stanovalci, krajevno skupnostjo in občino. Za začetek bi se verjetno pogovarjali o poletni sezoni, o omejeni zapori ob sobotah popoldne in ob nedeljah, ko so uradi zaprti, trg pa bi lahko zaživel z gostinsko in drugo ponudbo. Jasno je, da ne moremo ostati samo pri prometu. Trgu moramo dati novo vsebino. Imamo veliko društev, ki bi lahko popestrila utrip,” pravi Lukin.

Župan Princes je zadržan

Razvoju turizma je že ves čas naklonjen tudi vipavski župan Ivan Princes. A pri aktualnih pobudah ostaja zadržan. “Uradno jih sicer še nismo prejeli, zdi pa se mi, da čas še ni zrel za zaporo. Nedavno smo uvedli nov prometni režim, ki deluje. Avtobusi morajo imeti dostop, stanovalci tudi, verjetno se tudi gostinci ne bi strinjali z zaporo. Če pa bo pobuda prišla, se bomo o njej lahko pogovarjali.”

Bojana Rodman iz bara pri Marjanci podpira javno razpravo, kjer bi lahko vse strani predstavile svoje poglede in pomisleke. “Preden se odločimo, kako naprej, je prav, da dobro razmislimo. Vipava ni Ljubljana ali Benetke, kjer je pretok ljudi stalen in velik. Osebno se zapiranja bojim. Ljudje pridejo na kavo, pijačo in sladoled, ker lahkotu parkirajo. Če nimajo kje parkirati, je že problem. Bojim se, da bi jih s tem odgnali. Potem lahko vsi zapremo.”

“Ljudje bodo prišli, če jim nekaj ponudimo”

Manuela Božič Badalič, ki je z možem Igorjem Badaličem nedavno na Glavnem trgu odprla kavarno Caffe u trgi, meni nasprotno. “Ljudje bodo prišli, če jim nekaj ponudimo. Lahko pa začnemo na začetku. Daljši obratovalni čas lokalov, izvirne ideje in ponudba, sodelovanje z domačimi ponudniki, ustvarjalci, kulturniki. Zagotoviti je treba stalno ponudbo. Vipava ima res odlične priložnosti za razvoj turizma, samo treba je spremeniti razmišljanje. Pritegniti je treba širšo skupnost in začeti razmišljati o turizmu kot gospodarski dejavnosti. Potem ne bo problema zapreti del trga za promet.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano