Arso Vipavcem naložil spremembo OPN

Vipavska občina resno stavi na prihod univerzitetnega kampusa in pospešeno rešuje zadrege glede namenske rabe in poplavne ogroženosti na lokaciji. A pri sprejemu OPN je malce prehitevala, zato je morala stopiti korak nazaj in odpraviti neskladnosti med želeno in dovoljeno vsebino, sicer bi se lahko znašla na ustavnem sodišču.

Ivan Princes: “Časovnica je zelo kratka, a ne vidim nobene zadrege, da nam to ne bi  uspelo do marca, ko bo padla odločitev o gradnji kampusa.”  Foto: Leo Caharija
Ivan Princes: “Časovnica je zelo kratka, a ne vidim nobene zadrege, da nam to ne bi uspelo do marca, ko bo padla odločitev o gradnji kampusa.”  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > To se ne bo zgodilo, ker je občina vzela resno opozorila ministrstva za kmetijstvo in okolje oziroma Agencije za okolje, občinski svet pa je v četrtek že sprejel ustrezne spremembe. Bistvo tiči v podrobnostih glede namenske rabe zemljišč na območju, kjer bi naj bi stal kampus.

Občina je v predlogu OPN tu predvidela zelene površine, namenjene oddihu, rekreaciji in športu in za to pridobila pozitivno mnenje ministrstva za kmetijstvo. A iz grafičnega dela lani sprejetega OPN je razvidno, da gre za območje zelenih površin, kjer je mogoče graditi športne in nekatere druge objekte. Največja težava pa je v tem, da je občina stavbna zemljišča zarisala tudi na poplavno ogrožena zemljišča.

Župan Ivan Princes priznava, da je občina želela priti do želenega cilja malo (pre)hitro, a so na Arsu opazili neskladnost. Zdaj so namensko rabo zemljišča spremenili v nestavbno. A to bo le začasno, saj občina že pospešeno pripravlja vse podlage za spremembo OPN v tem delu, vključno s hidrološkimi študijami in rešitvami, s katerimi bodo zmanjšali ali odpravili nevarnost poplav.

Šele s tem bo Univerzi v Novi Gorici dejansko odprta pot do gradnje kampusa v Vipavi. “Časovnica je zelo kratka, a ne vidim nobene zadrege, da nam to ne bi uspelo do marca, ko bo padla odločitev o gradnji kampusa. Pridobivamo vse podlage in rešitve, ki bodo pokazale, da bo gradnja tu varna, kar pomeni, da bo lahko Univerza v Novi Gorici pridobila gradbeno dovoljenje,” napoveduje župan.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano