Zaklad iz arhiva RTV: film o rudarjih iz Idrije

O življenju in delu rudarjev iz Idrije je 90- minutni dokumentarni film, ki ga je legendarni Sandi Čolnik posnel leta 1970. Iz arhiva RTV sta ga pridobila ABC Merkur, ki zadnja leta zbira gradivo o rudarjih in Centru za upravljanje dediščine živega srebra (CUDHg). Idrijčanom ga bodo zavrteli v nizu dni živega srebra Odsevi srebrnega časa.

   Damijan Bogataj pri opremljanju dokumentarca O življenju in 
delu rudarjev iz leta 1970. Foto: Saša Dragoš
Damijan Bogataj pri opremljanju dokumentarca O življenju in delu rudarjev iz leta 1970. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Film O življenju in delu rudarjev je vrhunsko dokumentarno delo novinarja Sandija Čolnika in odlične ekipe na čelu z režiserjem Angelom Miladinovim in snemalcem Žarom Tušarjem. To je za Idrijo zaklad, saj tovrstnega spomina na čas, ko je bil rudnik še v polnem zagonu, ni imela,” je nad dokumentarcem navdušen direktor ABC Merkur Damijan Bogataj. Idrijčanom bodo film predstavili v nizu prireditev Odsevi srebrnega časa, ki se začenja danes.

Idrija ima vrhunsko ohranjeno nepremično dediščino rudnika. Delo in življenje knapov pa so tu resneje začeli preučevati šele v zadnjih letih. Z urejanjem topilniškega muzeja so s še živečimi topilničarji poglobljeno predstavili njihovo delo v najbolj strupenem delu rudnika. ABC Merkur pa pripravlja niz pogovorov s knapi, ki so kopali rudo. “Lovimo zadnji vlak, saj je še živečih knapov, ki so se dan za dnem spuščali na delovišča v jamo, zelo malo. Tudi večina od 16 v filmu je že pokojnih. Črno bel film, ki je v vseh pogledih neoporečen dokument, bo pomembno zapolnil vrzel v nekoliko zanemarjenem spominu na rudarje,” je prepričan Bogataj, tudi sam avtor več filmov.

Odsevi srebrnega časa se bodo začeli danes s predavanjem Ivice Kavčič o proizvodnji živosrebrovih spojin v rudniku (ob 18. uri v topilnici). Prirodoslovni muzej Slovenije v soboto (vsako polno uro med 10. in 15. )v topilnico vabi na praktično delavnico izpiranja zlata iz peska Drave in Mure. V nedeljo (ob 14. uri) bo upokojeni rudar Rado Tušar vodil po razstavi Od rude do kapljic živega srebra s poudarkom na razdeljevalnici rude. Dokumentarec pa bodo zavrteli v ponedeljek (23. oktobra, ob 18. uri) v filmskem gledališču.

Čolnik rudarje pospremi v rove, se z njimi sproščeno pogovarja na jamskih deloviščih in v domačem okolju. Nevsiljivo nizajo svetle in temne plati plati rudarskega kruha. Večkrat temne, saj odkrito povedo, da se zavedajo, kako med delom obolevajo njihova pljuča, da svojim otrokom ne bi dovolili delati v rudniku ...

Z uvodnim opozorilom o vsakodnevnem delu v strupenem okolju se film tudi začne. “Ta dva stavka sta edini vezni tekst, vse ostalo je dokument, z odlično spremljavo kamere. Poglejte to mater, ki se na pokopališču spominja prezgodaj umrlih svojcev. To je popoln filmski prizor. Ta ekipa, žal že pokojna, je resnično vedela, kaj dela,” Bogataj upa, da bo dokumentarec pritegnil domačine.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano