Arčon v boj svoboden, Golob z novimi vezmi

Da bo dosedanji novogoriški župan na letošnjih volitvah nastopil kot samostojni kandidat, ni kakšno veliko presenečenje. Matej Arčon je bil namreč prejšnjič kandidat tako rekoč izginule LDS.

Matej Arčon: “Za  samostojno kandidaturo sem se odločil, ker sem od vsega začetka deloval nestrankarsko, brez koalicije in opozicije v mestnem svetu.” Foto: Leo Caharija
Matej Arčon: “Za samostojno kandidaturo sem se odločil, ker sem od vsega začetka deloval nestrankarsko, brez koalicije in opozicije v mestnem svetu.” Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Župan mora biti povezovalen,” pravi Arčon, ki ga med že znanimi tekmeci morda čaka tudi kakšen svež obraz. Bolj kot imena bodo v Novi Gorici odločilna zavezništva. Bodo Arčona podprle stranke, predvsem zmagovalna Mira Cerarja? In s kom bo moči združil Robert Golob?

Črnilo se še ni posušilo na imenu Mateja Arčona, prvopodpisanega podpornika lastne liste. Zbiranje podpisov občank in občanov se je začelo danes dopoldne pred novogoriško mestno hišo.

“Za samostojno kandidaturo sem se odločil, ker sem od vsega začetka deloval nestrankarsko, brez koalicije in opozicije v mestnem svetu. Zato se mi ni zdelo smiselno vključevati se v katero od strank,” je povedal Arčon, ki pričakuje dovolj podpisov za vložitev kandidature za župana in občinski svet. Glede možnosti za ponovno izvolitev pa je dejal, da vsi kandidirajo zato, da bi bili izvoljeni.

“V enem mandatu je težko izpeljati vse cilje,” je še pojasnil Arčon, ki je zadovoljen, da so v tem času v mestni hiši izvedli reorganizacijo in uvedli projektno vodenje. Poudaril je tudi sprejem občinskega prostorskega načrta, ki je bil v pripravi deset let in je predpogoj za razvoj občine.

Podpise za župansko kandidaturo in za svetniško listo je že skoraj zbral Miran Müllner. “Ne vidim nobene potrebe po tem, da bi postavljal stojnice in lovil ljudi,” pravi Müllner, nekdaj član SNS, že več let pa samostojni svetnik. Njegov krog podpornikov je dovolj širok, zatrjuje, Nova Gorica pa potrebuje župana, ki bo znal prisluhniti ljudem, predvsem podjetnim.

Kandidaturo je že kar dolgo nazaj napovedal znani novogoriški odvetnik in dolgoletni svetnik Gregor Veličkov, ki se je ob državnozborskih volitvah povezal z Igorjem Šoltesom.

Koliko bo žensk?

Damo bo morda znova poslala v ogenj SDS. Predsednica krajevne skupnosti Šempas Damjana Pavlica je bila kandidatka stranke na državnozborskih volitvah. Za potrditev informacije, ali bo tudi županska, bo treba počakati na avgust, pravi vodja svetniške skupine Tomaž Slokar.

Socialni demokrati so v boj z Arčonom pred štirimi leti poslali močno nasprotnico. Darinka Kozinc je bila prepoznavna kandidatka, a jo je Arčon v drugem krogu premagal s prepričljivo večino. Odločitev še ni padla, ime bo znano konec avgusta, je uradno sporočilo z novogoriškega območnega odbora SD. Neuradno se omenja direktorja novogoriške Komunale, nekdanjega podžupana in dolgoletnega vidnega člana SD Andreja Miško. “Kar nekaj ljudi me prepričuje, naj kandidiram, ker so po njihovem mnenju razmere v občini zelo slabe. Še vedno se nisem odločil,” govorice komentira Miška.

Pri izbiri kandidatov za poslanske sedeže je bilo v novogoriškem odboru precej živahno. Predvsem zaradi kandidature mladega Matjaža Nemca, ki mu je za las uspel preboj v državni zbor. Zunaj parlamentarnih klopi je ostala nekdanja direktorica občinske uprave Elvira Šušmelj. Se lahko torej zgodi, da bo tudi SD v boj znova šla s kandidatko?

Goriška.si

“Svež veter” napoveduje aktivist Luka Manojlović, ki je skupaj s somišljeniki že pred državnozborskimi volitvami zasnoval portal Goriška.si in k soustvarjanju programa povabil vse meščane. “To je moje mesto. Želim še naprej ustvarjati v njem in preostalim ponuditi pogoje, da se vrnejo, v kolikor so izgubili upanje,” so njegove prve misli ob predstavitvi njegove liste Pobuda Luke Manojlovića, ki enkrat ali dvakrat tedensko v prostorih nekdanjega študentskega servisa M-servis na Bevkovem trgu organizira srečanja, na katerih lahko vsakdo predstavi svojo pobudo, s katero želi v mestu nekaj izboljšati. “Naše osrednje vodilo je, da naj bodo javne zadeve znova v domeni javnosti,” pravi Manojlovič in tudi s tem izkazuje povezanost z Združeno levico, na listi katere je njihovemu kandidatu Jaki Fabjanu za las ušel stolček v državnem zboru.

Bo torej Fabjan županski kandidat? “Takšna vprašanja so preuranjena,” pravi Manojlovič. Izvedeli pa smo, da pobuda že zbira podpise za vložitev liste kandidatov za mestni svet.

Iks faktor Golob

Volilno presenečenje lahko pripravi uspešen menedžer in stalnica v političnem prostoru Robert Golob. Za župansko mesto se ne bo potegoval. “Lahko le potrdim, da bom vnovič kandidiral za predsednika krajevne skupnosti Kromberk-Loke,” je odgovoril na naše vprašanje. Precej bolj skrivnostna in zapletena pa je usoda Liste Roberta Goloba, ki ima v tem mandatu štiri svetnike.

“O tem še ne morem povedati ničesar, ker se še pogovarjamo o sodelovanju,” pravi Golob, ki je imel vidno vlogo v Jankovičevi Pozitivni Sloveniji, in na vprašanje, ali gre za dogovore s strankami in listami, odgovarja, da “bolj z gibanji”. Je torej možno, da se obeta naveza med Golobom in civilno iniciativo, zbrano okrog Luke Manojloviča? “Dogovorili smo se, da o tem javno ne bomo govorili,” je odločen Golob. NACE NOVAK,

ANA CUKIJATI,

VESNA HUMAR


Najbolj brano