Ambulanta čaka češnje

Novo zdravstveno postajo na Dobrovem, ki tam stoji dokončana že nekaj časa, naj bi odprli za letošnji Praznik češenj. Kot je znano, bo pod njeno streho združena skoraj vsa zdravstvena dejavnost v javni mreži v Brdih, a ne čisto vsa.

Ko bodo češnje dozorele, bo napočil tudi čas nove zdravstvene postaje sredi Brd.  Foto: Leo Caharija
Ko bodo češnje dozorele, bo napočil tudi čas nove zdravstvene postaje sredi Brd.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Če bi obveljale napovedi, izrečene lani ob odprtju gradbišča pod prodajalno Mercatorja na Dobrovem, bi morala tam že od začetka leta delovati nova zdravstvena postaja. A čeprav so delavci že pred časom odšli, poslopja nihče še ne uporablja.

Čakajo dokumente

“Objekt je praktično končan, narejen je projekt izvedenih del in vložena je zahteva za izdajo uporabnega dovoljenja. Sočasno poteka dobava notranje opreme,” je trenutne razmere pojasnila Sonja Komel, vršilka dolžnosti direktorice Zdravstvenega doma - osnovno varstvo Nova Gorica (ZD). Kot je znano, je ustanova glavni investitor v novogradnjo na Dobrovem, pomagala pa sta zobozdravstveni dom in Občina Brda.

Preden bo postaja služila ljudem, pa bosta minila še približno dva meseca. Kajti Komelova je tudi povedala: “Otvoritev načrtujemo v okviru prireditev ob letošnjem prazniku občine Brda, v sklopu Praznika češenj.” Ta dogodek pripravijo navadno v prvi polovici junija in po predvidevanjih Komelove bo novogoriški zavod šele tedaj začel izvajati dejavnosti v novi stavbi, medtem ko bo lahko ambulante vanjo začel seliti po pravnomočnosti uporabnega dovoljenja.

Zamuda, a nič za to

Za zamudo naj bi bilo krivo v prvi vrsti neugodno vreme. Štirje izbrani izvajalci del, ki jim je bil zaupan na 640.000 evrov ocenjeni posel, so zato morali dodatno utrjevati teren ob postaji in tudi ostala dela so vzela več časa. A kot je nekajkrat dejal takratni direktor ZD Marjan Pintar, se nikamor ni mudilo, obenem je poudarjal, da si v zavodu želijo dobro sezidano postajo.

Tudi med pripravami na gradnjo ni šlo vse gladko. Zdravstveni dom je dolgo skušal dobiti služnosti na zemljišču sosednjega bloka za ureditev priključka postaje na električno omrežje. A ni uspel in naposled je moral naročiti nov projekt in priključek urediti po drugi trasi, da je dobil gradbeno dovoljenje.

Vse pod eno streho?

Novogradnja bo zagotovila boljše, sodobnejše pogoje za delo s pacienti, mišljeno pa je bilo tudi, da bi pod eno streho združila vse briške ambulante, ki delujejo v okviru omenjenih dveh zdravstvenih domov, pri čemer bi obseg dela ostal predvidoma enak. Skupaj več kot 450 kvadratnih metrov uporabnih površin v postaji so zato zasnovali za dve splošni ambulanti z referenčno vred ter dve zobni, pa za patronažno službo, zdravstveno vzgojo in fizioterapijo.

A kasneje je ZD prevzel dotedanjo koncesijsko ordinacijo splošne medicine v Kojskem, ki naj bi tam ostala, na Dobrovem pa je trenutno le ena splošna ambulanta.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano