Ambulant je več, a še vedno premalo

V Psihiatrični bolnišnici Idrija (PBI) letno zdravijo približno 1650 obolelih. A potreb je več, temu se skušajo približati z odpiranjem ambulant. Na Primorskem in Notranjskem ob največji idrijski delujejo tri ambulante, čakalnih dob v njih pa ne uspejo skrajšati na manj kot tri mesece.

Lidija Mrak, Bogdan Tušar in dr. Marko Pišljar  Foto: Saša Dragoš
Lidija Mrak, Bogdan Tušar in dr. Marko Pišljar  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Predstojnik PBI dr. Marko Pišljar zagotavlja, da je skrajšanje čakalnih dob na sprejem v psihiatrične ambulante - od splošnih preko gerontoloških do psiholoških - na manj kot 90 dni, eden glavnih ciljev bolnišnice. Hiter porast obolevnosti in zapovedano varčevanje se temu cilju trdo postavljata po robu.

V ambulantah podvojeno število obolelih

Pred petimi leti so v ambulantah sprejeli približno 7000 obolelih s Primorske in z Notranjske, lani se je število povzpelo na več kot 12.000. Sočasno se je podvojilo tudi število pacientov v dnevni bolnišnici in skrb za obolele s kroničnimi psihiatričnimi obolenji na njihovih domovih. V skupnostni psihiatriji, kot imenujejo delo terenske skupine (poleg zdravnice in medicinske sestre vključuje še delovno terapevtko in socialno delavko), so lani skušali lajšati bivanje doma 165 ljudem.

Ob hitrem povečevanju starostnikov z različnimi psihiatričnimi motnjami in zato občutni potrebi po širitvi gerontopsihiatričnega oddelka (ta je eden od šestih v PBI) in na terenu najhitreje naraščajo razpoloženjske in simptomatske duševne motnje. Na drugi strani imajo manj pacientov s shizofrenijo in duševno manjrazvitostjo, a sta prav ti bolezni razlog za največji del podaljšanega zdravljenja. To je lani v povprečju trajalo 33 dni.

Ker si psihiatrija deli varčevalne ukrepe s celotnim zdravstvom, potreb ne dohajajo. Za vse oblike zdravljenja na terenu morajo denar privarčevati v rednem programu. “Na srečo smo lani uspeli pridobiti dodaten denar zaradi povečanih akutnih in neakutnih obravnav v PBI in za zdravnika internista. Skupaj s prihranki, ki jih je prineslo varčevanje, smo jih namenili krepitvi izven bolnišničnih programov,” je povedal direktor PBI Bogdan Tušar.

Pacientov, ki so jih sprejeli v bolnišnico proti volji, je bilo ped desetletjem dobrih sto, , lani pa že 381.

Nove ambulante so odprli v Izoli, Postojni in v Logatcu in vse, sočasno pa še v Spodnji Idriji, nadgradili s kliničnimi psihologi. Ker tudi za PBI velja prepoved zaposlovanja, vse delo opravijo v okviru več let nespremenjenega števila zaposlenih; teh je 208. “Ker moramo terensko mrežo ambulant širiti, v njih pa povečati število ur dela in ne smemo zaposlovati, si pomagamo z izboljševanjem strukture zaposlenih. Ta se že vrsto let krepi v prid zdravstvenim delavcem in njihovi vse višji izobrazbi. Pred dvema desetletjema je pri nas na sto zaposlenih delalo 70 medicincev, lani pa jih je bilo že 81,” je povedal Pišljar.

Vse to prinaša vse več obremenitev medicinskim delavcem in terapevtom. “Pacienti so vse bolj kompleksni in sočasno vse bolj ozaveščeni s pravicami, ki jim pripadajo. Kadrovskih rezerv nimamo in najbolj si želimo izhoda iz krize in sprostitve zaposlovanja. Za delo na terenu bi krvavo potrebovali več sodelavcev,” je dodala glavna medicinska sestra Lidija Mrak. Ne preseneča, da se bolniška odsotnost med zaposlenimi vzpenja in da je ta višja kot med zdravniki med medicinskimi sestrami.

Četrtkovo popoldne PBI posveča spominu na svojega dolgoletnega primarija dr. Jožeta Felca. Ob 17. uri se bodo zbrali na ogledu njemu posvečenega filma Moj čudoviti um, scenarista in režiserja Mihe Čelarja. Nadaljevali bodo z okroglo mizo, na kateri bodo Felčevo strokovno in pisateljsko delo osvetlili njegovi sopotniki. V novo prenovljeni stavbi E mu bodo posvetili galerijo in za uvod v njej odprli razstavo slik pacientov, ki so jih podarili Felcu, njegovo soproga Alenka Höefferle pa jih je darovala bolnišnici.

Vse več sprejemov proti volji

Zagotavljajo, da z veseljem opravljajo mentorstvo za različne poklice v zdravstvu, katerim je PBI učna baza. Skrbi pa jih vse večje število pacientov, ki so v PBI sprejeti proti volji. Pred desetletjem je bilo takih dobrih sto, lani že 381. Ker to pomeni poseg v njihovo integriteto, kot pravi Pišljar, k njim pristopajo posebej skrbno. Sočasno pa to bolnišnici prinaša tudi visoke stroške, saj morajo vsakemu ob strokovnemu zagovorniku zagotoviti še obravnavo pred sodnikom. Kljub temu so lani uspeli izplavati iz izgube in v četrtek bodo odprli prenovljen objekt E. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano