Ambrozija se širi tudi v mestu

Alergena in invazivna rastlina ambrozija, ki se je sprva pojavila ob cestah, na gradbiščih in poljih, si utira pot v urbano okolje. Pred kratkim se je razrasla ob Lavričevi ulici. Težko jo bo izkoreniniti, problematična pa je, ker lahko občutljivim ljudem že stik z njo povzroči težave.

Označena ambrozija, ki se je razrasla  na zapuščenem gradbišču na Majskih poljanah, že  sili izza ograje  in je ena od tistih, ki jim košnja na javnih površinah ne pride do živega.  Foto: Nace Novak
Označena ambrozija, ki se je razrasla na zapuščenem gradbišču na Majskih poljanah, že sili izza ograje in je ena od tistih, ki jim košnja na javnih površinah ne pride do živega.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Interventno smo naročili, naj se to odstrani, kar so izvedli delavci družbe Komunala, ki ima koncesijo za urejanje in čiščenje javnih površin,” je o odstranitvi posameznih rastlin alergene in invazivne ambrozije z območja ob Lavričevi ulici povedala načelnica občinskega oddelka za gospodarstvo in gospodarske javne službe Martina Remec Pečenko.

Hitro razraščajoča se ambrozija, katere cvetni prah je alergen, pri občutljivih ljudeh pa lahko že ob stiku s kožo pride do dermatitisa, je zmotila stanovalce bližnjih blokov. Da se je pojavila tam, so pripisali Cestnemu podjetju Gorica.

“Na Lavričevi ulici je verjetno res Cestno podjetje Gorica pri urejanju kolesarske steze to prineslo s seboj, s tem ko so zemljo pripeljali od drugod. V zadnji fazi so bili namreč dolžni poskrbeti za ozelenitev. Kako natančno je prišlo do tega, pa ne vem,” je še povedala Remec - Pečenkova. Ambrozija na Lavričevi k sreči še ni zacvetela, je pa bila tik pred tem, tako da je bil že skrajni čas, da so jo delavci odstranili.

Načelnica je še dodala, da so popisali vse lokacije, kjer je ambrozija prisotna, in napovedala, da naj bi z odstranjevanjem ambrozije v mestu, če bo vreme to dopuščalo, nadaljevali ta teden.

Kot je pojasnila, občina nekaj denarja za zatiranje pelinolistne ambrozije dobi na podlagi odloka o uporabi koncesijske dajatve za trajnostno gospodarjenje z divjadjo v Mestni občini Nova Gorica, sicer pa reševanje te problematike ureja državna uredba, po kateri jo je dolžan vsak lastnik odstraniti s svojega zemljišča.

Pri tem pa se pojavi problem zemljišč v mestu, za katera nihče ne skrbi. Na primer opuščenega gradbišča Primorja na Majskih poljanah ali pa okolice Ideala, kjer je že mogoče zaslediti posamezne rastline. Delavci Komunale tudi te dni kosijo na javnih površinah, ambrozija pa za ograjenimi območji veselo raste. Glede na to, da vsaka posamezna rastlina proizvede kar lepo število semen, ki jih odnese daleč stran, lahko prihodnje leto pričakujemo še več ambrozije. “Ambrozije je veliko in postaja resna stvar, ker je alergena in invazivna rastlina. Če bi se občina, ki smo jo na pojav ob Lavričevi opozarjali od spomladi, resneje lotila zatiranja ambrozije, bi mi seveda to delali,” je povedal direktor Komunale Andrej Miška in dodal, da so v družbi posebej izobrazili ljudi za njeno odstranjevanje.

NACE NOVAK


Najbolj brano