Alukomen vse bliže stečaju

O terjatvi Alukomna do države oziroma ministrstva za zdravje v zadevi Dunajski kristali bo odločalo sodišče. Narok bo 17. januarja 2015, a bo zadeve dodatno zapletlo dejstvo, da je glavni na projektu, družba Mabra, za katero je Alukomen izdelal stavbno pohištvo, v stečaju.

Zaradi dolgega postopka  je vse bliže stečaju tudi Alukomen. Foto: Lea Kalc Furlanič
Zaradi dolgega postopka je vse bliže stečaju tudi Alukomen. Foto: Lea Kalc Furlanič

KOMEN, LJUBLJANA> Zaradi dolgega postopka pa je vse bliže stečaju tudi Alukomen.

Naročnik Dunajskih kristalov je bilo ministrstvo za zdravje, tako sta se o tej problematiki danes z ministrico za zdravje Milojka Kolar Celarc pogovarjala direktor Alukomna Branko Terčon in župan Občine Komen Marko Bandelli.

Na sestanku sta izvedela le dejstva, da zapleta s poplačilom dolga Alukomnu ne more rešiti ministrstvo, pač pa je odločitev v rokah sodišča, je povedal Bandelli. Terjatev Alukomna do države oziroma ministrstva za zdravje namreč še ne obstaja, saj še ni pravno priznana.

Župan vidi rešitev v stečaju sedanjega in ustanovitvi novega podjetja

Sodišče je spomladi res odločilo, da mora ministrstvo namesto Mabri poplačati dolg Alukomnu, ki je največji upnik Mabre pri gradnji Dunajskih kristalov v Ljubljani. Zanje so opravili za 2,6 milijona evrov del, ki jih niso dobili plačanih, podjetje pa se je zaradi tega znašlo v težavah, saj ni imelo denarja za plačilo obveznosti do države in zaposlenih.

“Ne kriv ne dolžen se je tako Alukomen znašel v tej zgodbi z Mabro,” je dejal Bandelli, ki je po prevzemu županskega mandata pred dobrim mesecem dni napel vse moči v to, da bi pomagal rešiti nekaj dragocenih delovnih mest v občini. Vendar pa je zdaj prepričan, da bo Alukomnu težko uspelo poslovati še toliko časa, da se po sodni poti razreši problem terjatev.

O tem problemu bo zagotovo tekla beseda tudi na sredini seji občinskega sveta Komen. Župan sam pa vidi rešitev v stečaju sedanjega in ustanovitvi novega podjetja, ki bo nadaljevalo delo Alukomna.

Že pet let čakajo, da jim plačajo

Družba Alukomen holding se je znašla v finančnih težavah in zamuja z davčnimi obveznostmi. S prstom so v podjetju pokazali na državo, saj že pet let čakajo, da jim ministrstvo za zdravje plača izvedena dela na stavbi Dunajski kristali, ki so jih opravili kot podizvajalec investitorja gradnje, to je družbe Mabra. O terjatvi v višini 2,6 milijona evrov bo odločalo sodišče, v vmesnem obdobju pa so državi predlagali rešitev s pobotom.

Zaradi tega dolga so začeli zaostajati s plačili svojih obveznosti državi. Do lani se je nabralo za 360.000 evrov neplačanih davkov in prispevkov.

Ker jih Finančna uprava RS (Furs) ni mogla izterjati, je do poplačila prišla z dražbo premičnin. Na lanski prvi dražbi je stroje prodajala za izklicno ceno 305.000 evrov, letos aprila pa jih je na drugi dražbi prodala za 146.000 evrov. Konec novembra so po stroje prišli novi lastniki, v družbi pa si bodo morali za izdelavo že plačanih naročil pomagati s starimi stroji.

STA


Najbolj brano