Alp čaka kupca ali najemnika

Skrajni čas je za prodajanje rezervacij za poletni čas, toda hotel Alp, ki je od oktobra zaprt, še nima potrjenega najemnika. Dosedanja najemnica Renata Doberšek se je ponovno prijavila, od lastnika Hete še nima odgovora. Heta bi dotrajano stavbo najraje prodala, toda cena - tri milijone evrov - se zdi pretirana.

Na najemniški razplet hotela Alp čaka  tudi 4000 že lani 
sklenjenih rezervacij.   Foto: Tatjana Wojčicki
Na najemniški razplet hotela Alp čaka tudi 4000 že lani sklenjenih rezervacij.  Foto: Tatjana Wojčicki

BOVEC > Hotel Alp je lani poleti dobro posloval. Našteli so približno 11.500 nočitev oziroma 1500 več kot poleti 2014. Zdaj je skrajni čas za sprejemanje rezervacij, ničesar pa še ni znanega, kako bo z najemom. Slišati je, da je ponudb za najem osem, že novembra jo je oddala tudi Renata Doberšek. Odgovora še nima.

V zraku je 4000 nočitev

“V preteklih treh letih smo najemno pogodbo podpisovali tik pred zdajci, vendar s takim načinom ne moremo več soglašati, kar smo Heti povedali. Na sezono se je treba pripraviti, tudi kolektivu, ki je pozimi večinoma na zavodu za zaposlovanje, je treba povedati, kako in kaj. Ne morejo biti v tako hudi negotovosti,” pojasnjuje Doberškova.

Na odgovor so upali vsaj do konca minulega leta. Če ga bodo dobili v začetku februarja, bi še lahko obdržali lani vnaprej rezervirane nočitve; 4000 jih je bilo. Če pa se bo vleklo, bodo morali zainteresiranim sporočiti, da jim ne morejo potrditi rezervacij. “Gre za posle iz preteklosti, za naše zveste goste. Med njimi so tudi skupine, ki prihajajo v okviru poletne šole in Orkestercampa,” opozarja Doberškova.

Po njenem mnenju bi bilo dobro, da bi se Heta čim prej odločila za najemnika ali morda dobila kupca, ker bi v tem primeru še lahko rešili rezervacije. Če bodo izbrali drugega najemnika, bi mu Doberškova predala nočitve, seveda z ustreznim dogovorom.

Nujna so večja vlaganja

Del hotelske stavbe je v slabem stanju. Treba bi bilo zamenjati talne obloge in inštalacije. Heta je za osnovno vzdrževanje poskrbela, toda nujna so večja vlaganja. Zato bi hotel radi prodali. Na vprašanje, ali bi jo nakup zanimal, Doberškova odgovarja: “Tega ne bi komentirala, vsekakor pa je cena tri milijone evrov odločno previsoka.” Iz medijev je izvedela, da bi se Heta najraje dogovorila z najemnikom, ki bi vlagal denar v prenovo. S tem bi se odprla možnost, da bi postopoma postal lastnik hotela. “Mi smo predlagali najem vsaj za tri leta, o čem drugem nismo govorili. Načeloma menim, da bi vlaganje v hotel in postopni odkup terjala zelo natančen dogovor ...”

Vsa tri poletja je hotel Alp pod okriljem podjetja Hoteli Bovec kljub velikim stroškom pozitivno posloval. Doberškova je plačevala vse obveznosti. Tudi do 23 delavcev je bila korektna, kar slednji tudi potrjujejo.

Upati je, da bo Heta kot odgovoren lastnik ustrezno ukrepala in omogočila poletno poslovanje hotela. Še zlasti zato, ker je tudi hotel Kanin zaprt in tako bo še nekaj časa. Novi lastniki iz družbe Alpe Adria, ki so hotel kupili za 1,3 milijona evrov, ga še niso začeli obnavljati.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano