Ali gre za načrtni vandalizem, v Idriji še ne vedo

Junija je bila najprej na udaru vandalov sakralna dediščina, za njo pa so jo skupili še drugi kulturni objekti in spomeniki v Idriji. Zaradi naraščajoče nočne objestnosti svet občine znova razmišlja o tem, da je nujno treba poostriti varovanje mesta. Tudi s kamerami.

  Vandali so “izropali” tudi kapelico pri vstopu v idrijsko mestno 
jedro. Foto: Saša Dragoš
Vandali so “izropali” tudi kapelico pri vstopu v idrijsko mestno jedro. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Mirno in sorazmerno varno Idrijo vsake nekaj let zmoti porast nočne objestnosti ali, morda, načrtnega vandalizma. Nazadnje so bili krajani temu priča pred tremi leti, ko so bila na udaru zlasti otroška igrala in rekreacijski park Mejca. To poletje pa junake nočne kronike “zanima” predvsem kultura.

Vlomili v župnišče, opustošili kapelico, popackali mesto ...

Vse skupaj se je junija začelo z vlomom v opuščeno župnišče na Vojskem in opustošenjem kapelice ob vstopu v staro idrijsko jedro pod Komunalo. Vojskarji so ostali brez matičnih knjig, z dragoceno zgodovinsko kroniko krstov, porok in smrti na planoti. Kapelica pa je odtlej brez zgodovinskega kipca Marije z Jezuščkom, medtem ko so odvržena angela našli.

Med številnimi z grafiti nezadovoljstva popisanimi stavbami in spomeniki v Idriji je bila tudi najstarejša cerkev sv. Trojice. Delu osrednjega spomenika NOB na Mestnem trgu pa so z razpršilci nadeli rdečilo. Nazadnje so minuli konec tedna na osrednjem trgu popackali in uničili še del razstave o pihalnem orkestru rudarjev, s katerimi ta obeležuje 350-letnico. Medtem ko so isti večer zažgali še enega od ekoloških otokov, so nekaj tednov prej opravili z naravnim rastjem in postavljenimi cvetličnimi koriti. Vmes pa so se odpravili še po zapuščino v opuščeni spomenik državne in Unescove dediščine - Jožefov jašek rudnika živega srebra.

Nadzor je treba poostriti. Tudi s kamerami?

Pomočnik komandirja idrijske policijske postaje Marko Tertinek nam je potrdil, da gre v primerjavi z minulim letom dejansko za porast tovrstnih dejanj. Ker vsa še preiskujejo, ni mogel odgovoriti, ali gre zgolj za objestnost ali načrtno uničevanje kulturnih spomenikov in dediščine. Rezultate bodo predstavili po opravljenem delu.

Ker so vsa opisana dejanja storjena v zavetju noči, povečana pozornost Idrijčanov ne bo odveč. Svetniki pa so se ponovno zavzeli za poostritev nadzora nočne Idrije.

Pred tremi leti so že preigrali različne možnosti varovanja. Zaradi pomanjkanja redarjev in kadrovske slabitve policije, je bil eden od predlogov tudi namestitev varnostnih kamer. Vodstvo občine še vedno meni, da bi te le s težavo izpolnile svoj namen. Ne le, da njihova namestitev ni enostavna zaradi kopice potrebnih dovoljenj, pač pa objestneži hitro spreminjajo lokacije svojega delovanja. V Mejci so pred leti uspeli omejiti vandalizem z nočno zaporo prometa vanjo. Po kraji v Jožefovem jašku so poskrbeli za učinkovitejše varovanje Unescove dediščine. Za mestno središče pa rešitev še iščejo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano