Akvariju so šteti dnevi

Občina Idrija si po neuspelem poskusu, da bi dobila novega oskrbnika, prizadeva prodati Akvarij M. Pod črto ji je ostalo več kot 200.000 evrov stroškov.

Zgodba z Akvarijem M se ni izšla, zdaj na občini upajo, da ga 
bodo uspeli prodati.  Foto: Saša Dragoš
Zgodba z Akvarijem M se ni izšla, zdaj na občini upajo, da ga bodo uspeli prodati.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Po neuspelem poskusu oddaje Akvarija M v najem se je lastnici, Občini Idrija, odprla možnost prodaje. Čeprav ta ni dogovorjena niti ni zanesljiva, občina s postopkom hiti.

S prvotnim sklepom sveta občine, naj bi si upravljavec Akvarija M, Center za idrijsko dediščino, za iskanje morebitnega novega oskrbnika - najemnika vzel pol leta časa. Po prvem pomanjkljivem razpisu, je na drugega dobila dve ponudbi, a nobena ni ustrezala pogojem. Župan Bojan Sever je svet občine zato prosil za soglasje k prodaji akvarija.

“Ali ravnamo prav? Ne vemo, katerih pogojev nista izpolnjevala prijavitelja. Zakaj hitimo, ko pa smo si dali pol leta časa za iskanje ustreznega oskrbnika?” se je pred kratkim spraševala Nada Golja Vastič (lista KS). “Občina je naredila vse, kar je lahko. Od prvotnega lastnika Valterja Majnika je akvarij odkupila, poiskala nove oskrbnike in jim za stroške v štirih letih dala 170.00 evrov. Prihodnje leto se naša pogodba izteče, a se račun ni izšel. Verjemite, da bi ob sedanjem skromnem obisku tudi novi oskrbnik takoj zašel v težave. Ker se nam je nakazala možnost prodaje akvarija, moramo pohiteti. Naredili smo napako, bodimo toliko pametni, da se akvarija dostojno rešimo,” je bil jasen župan Sever.

Svetniki so ga podprli. Drug za drugim so, ob pohvalah urejenosti in vsebine akvarija, poudarjali, da je za Idrijo prevelik, obisk premajhen in nakup za občino draga šola, ki je ne sme ponoviti.

Akvarij, ki je v zadnjih dneh po predhodnih najavah še sprejemal skupine na ogled okrog 50 akvarijev z biotopi iz vsega sveta, terarija in paludarija, se torej za vedno poslavlja iz mesta. Prvotnemu lastniku Valterju Majniku ostaja hudo grenek priokus. Poslavlja se od življenjskega dela. Z akvaristiko se ukvarja od otroških let. Akvariji so plod njegovega dela in študija, in ko jih je postavil na ogled, najprej v najetih kletnih prostorih, potem pa v bivšem gostišču Nebesa, je imel najboljši namen popestriti ponudbo Idrije.

Še vedno je prepričan, da bi lahko nadaljeval v akvariju z minimalnimi stroški in je zato oddal tudi prvo od ponudb za novega oskrbnika. Ker ima blokiran račun, prijava ni ustrezala. Po petih letih težav z akvarijem in 200.000 evri stroškov občine zanj, njegovo prepričanje, žal, ni realno.

Občina bo, če se s kupcem, ki ga ni želela razkriti, ne bo pogodila, akvarije in ribji živelj prodala po delih.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano