Akvarij bodo dali za drobiž in v zameno dobili Nebesa

Z ribjim življem najbolj pester akvarij v Sloveniji - Akvarij M naj bi po prvotnem načrtu preselili v Ljubljano do konca septembra, a je še vedno v Idriji. Zdaj na občini upajo, da se bo to zgodilo vsaj do konca leta in da bo izpraznjen prostor nekdanjega slovitega gostišča Nebesa lahko ponudila v najem.

Občina je akvarij prodala za drobiž, ker je imela z njim preveč 
stroškov. Prvotni lastnik Valter Majnik (levo), ki je vanj vložil 
tisoče ur, je prepričan, da prodaja ni bila potrebna.  Foto: Saša Dragoš
Občina je akvarij prodala za drobiž, ker je imela z njim preveč stroškov. Prvotni lastnik Valter Majnik (levo), ki je vanj vložil tisoče ur, je prepričan, da prodaja ni bila potrebna.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Skoraj pol leta se že ve, da naj bi približno 50 idrijskih akvarijev z vodotopi vseh celin sveta v bodoče privabljali ljudi v ljubljanskem Koloseju. Ker je ta že dolgo v težavah, se zapleta tudi s selitvijo Akvarija M. Do konca leta naj bi jo vendarle izpeljali.

Akvarije so morali prodati za drobiž

Z ribjim življem najbolj pester akvarij v Sloveniji, malodane vseživljenjsko delo Idrijčana Valterja Majnika, je za Občino Idrija breme, ki se ga želi čim prej znebiti. Odkar ga je pred petimi leti s poravnavo stroškov dobila v last od Majnika, ko ji ta ni več več uspeval poravnavati najemnine za prostor in elektrike, jo je po ponesrečenem sodelovanju s sežansko družbo Akvami stal približno 200.000 evrov.

“To je bila za nas tako draga šola, da je ne smemo nikoli več ponoviti,” so spomladi ocenili občinski svetniki in sklenili akvarije čim prej prodati. Tedaj še niso vedeli, da ga bo občina tako rekoč podarila, saj je cenilec izračunal, da je primerna odkupna vsota 8000 evrov in toliko je novi najemnik multipleksa Kolosej, Reiter investicije, zanj tudi pripravljen odšteti. Drugih zainteresiranih kupcev za akvarije ni bilo.

Reiter investicije in Center za idrijsko dediščino, ki je za občino z Akvarijem M upravljal, sta s pogodbo dogovorjena za izpraznitve prostorov do konca leta. V to pa bo mogoče verjeti šele, ko bo ta izvedena.

Majnik: prodaja je nepotrebna

Selitev so prvič načrtovali že do konca septembra, a se je s finančnimi težavami Koloseja in z menjavo lastnikov zapletlo. Medtem sodelavci centra ribe hranijo za zaprtimi vrati akvarija.

Prvotni lastnik Akvarija M Valter Majnik, ki je kljub tisočem ur vanj vloženega prostovoljnega dela, z njim zašel v finančne težave, prodaje za tako nizko ceno ni želel komentirati. “Akvarij ima pravo vrednost samo na mestu, kjer je urejen. Kako bodo izvedli selitev, si sploh ne predstavljam. Rečem lahko samo to, da je prodaja nepotrebna in da zaradi propada mojega dolgoletnega dela marsikakšno noč ne spim,” je bil kratek Majnik.

Če se bo občini načrt izšel, bo lahko prostore akvarija ob robu mestnega jedra, tik pod gradom, dala v najem ali prodala. Gre za prostor, v katerem je desetletja po vojni delovalo slovito gostišče Nebesa. A tudi to je v svojih v zadnjih letih neuspešno zamenjalo več najemnikov in naposled vzelo slovo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano