Ajdovski župan je izbral barbero

Ajdovski župan Tadej Beočanin je za županovo vino izbral barbero vinarja Mirana Kavčiča iz Brij. Barbera je bila sicer najvišje ocenjeno vino med 34 vzorci, ki jih je na razpis poslalo štirinajstih vinarjev iz ajdovske občine.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je za županovo vino izbral 
barbero vinarja Mirana Kavčiča iz Brij. Foto: Leo Caharija
Ajdovski župan Tadej Beočanin je za županovo vino izbral barbero vinarja Mirana Kavčiča iz Brij. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Strokovna komisija iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki jo je vodila Tamara Rusjan, je bila navdušena nad poslanimi vzorci. Razdelila jih je v štiri različne kategorije - bela vina avtohtonih sort, ostala bela vina, rose in rdeča vina - ter v vsaki izmed njih izbrala najboljše.

Tako je v ožji izbor prišlo deset različnih vin, med katerimi je župan Občine Ajdovščina nato izbral svoje vino za leto 2015. Vsa ostala najvišje ocenjena vina pa so pridobila listine odličnosti in jih bodo prav tako ponujali na protokolarnih dogodkih.

Rusjanova je na petkovi slavnosti razglasitvi županovega vina povedala, da so bili nad poslanimi vzorci navdušeni predvsem zato, ker je bilo lansko leto zaradi specifičnih vremenskih pogojev težko za vinogradnike. Zato so morali večino dela opraviti v kleteh in "kot kaže, jim je to dobro uspelo".

Prav zaradi teh pogojev je bilo verjetno manj poslanih vzorcev, je še menila Rusjanova, saj je vinogradnikov v ajdovski občini veliko, pa tudi prejšnja leta se jih je odzvali bistveno več v izboru protokolarnega občinskega vina.

Slavnostna razglasitev in še pred tem torkovo strokovno ocenjevanje vin je potekala v ajdovskem hotelu Gold club. Direktorica hotela Marjana Remiaš je ob tem povedala, da so se tudi v hotelu odločili, da bodo gostom ponujali izključno vina iz Vipavske doline, saj tam pridelajo dovolj vrhunskih vin za vse okuse gostov.

STA


Najbolj brano