Ajdovski in vipavski astronomi spomladi z novim observatorijem

Na ponedeljkovem predavanju v Lavričevi knjižnici v Vipavi so na svoj račun prišli ljubitelji astronomije. Člani Astronomskega društva Nanos so predstavili svoje delo in zgodovinski pogled na vesolje, za konec pa ponudili še pogled skozi teleskop v jasno zimsko nebo.

Številni so si skozi teleskop z zanimanjem ogledali Luno in 
zvezde  v Orionovem biču. Foto: Alenka Tratnik
Številni so si skozi teleskop z zanimanjem ogledali Luno in zvezde v Orionovem biču. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Zanimivo predavanje z naslovom Velikost vesolja skozi zgodovino je v vipavsko enoto Lavričeve knjižnice pritegnilo mlade in starejše poslušalce. Za poučen in prijeten večer so ob gostiteljih poskrbeli člani Astronomskega društva Nanos Jože Rutar, Miro Perhavec, Erik Černigoj in Andrej Rutar. Vsakega od njih je v astronomijo zanesla drugačna pot. Odličen poznavalec zgodovine človeškega zanimanja za vesolje in astronomijo Miro Perhavec je s Petrom Perhavcem in Jurijem Ambrožičem že leta 1968 sestavil prvi teleskop. Tedaj je bil eden boljših v Sloveniji. Med Vipavci so spodbudili precej zanimanja za vesolje, še posebej leto kasneje, ob prvem človeškem sprehodu po Luni.

Mlade navdušil astronomski krožek

Kasneje je navdušenje zamrlo, v začetku devetdesetih let pa se je z astronomskimi vsebinami začel sistematično ukvarjati učitelj fizike na vipavski osnovni šoli Jože Rutar. Ob podpori vodstva šole in drugih vipavskih navdušencev je na šoli zaživel šolski astronomski krožek. Na pobudo mladih zanesenjakov so na Nanosu uredili opazovalnico, ki so jo pred leti opremili z večjim teleskopom in posodobili. Zaživeli so naravoslovni dnevi in tabori, zanimanje za astronomijo se je razširilo tudi v druge šole na Ajdovskem, kjer so za delo poprijeli učitelji fizike Erik Černigoj, Sašo Žigon, Stanko Čufer in Andrej Rutar. Leta 2009 so ustanovili Astronomsko društvo Nanos, ki med mladimi širi zanimanje za astronomske in druge naravoslovne vsebine, organizira javna opazovanja in predavanja. Ajdovski dijaki v astronomiji dosegajo odlične rezultate na tekmovanjih, številne so zanimive učne ure navdušile za študij fizike.

Urejajo observatorij na Otlici

V društvu so se pred šestimi leti odločili za posodobitev opreme in avtomatizacijo opazovalnice na Nanosu. A po iskanju lokacije z dostopom do elektrike in interneta so se odločili, da bodo nov observatorij postavili na Otlici. Ta bo po napovedih Andreja Rutarja vrata odprl letos spomladi.

Astronomskemu društvu in Srednji šoli Veno Pilon je pri uresničitvi 50.000 evrov vrednega projekta pomagala Občina Ajdovščina, dijaki pa so s svojimi uspehi in pobudami prepričali tudi proizvajalce opreme. “Tako smo za ta denar dobili bistveno boljšo opremo, kot bi si jo lahko sicer privoščili. Oprema je primerna za profesionalno raziskovalno dejavnost in nadejamo se tudi sodelovanja z univerzo,” je ob srečanju v Vipavi napovedal Andrej Rutar.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano