Ajdovski Fructal razmišlja celo o selitvi proizvodnje

V ajdovskem Fructalu ocenjujejo, da bi jim napovedane trošarine na sladke pijače povzročile za približno dva milijona evrov dodatnih stroškov letno in jih pahnile v izgubo. Zato naj bi že razmišljali o selitvi dela ali celo celotne proizvodnje.

V Fructalu naj bi že razmišljali o selitvi vsaj dela proizvodnje Foto: Leo Caharija
V Fructalu naj bi že razmišljali o selitvi vsaj dela proizvodnje Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > V Fructalu, ki zaposluje 270 delavcev, so nad napovedanimi dajatvami ogorčeni in zaskrbljeni. Ocenjujejo, da bi jim napovedana trošarina na sladkor in ostale dodatke v pijačah, ki jo med drugim napoveduje vlada, povzročile dodatna dva milijona evrov stroškov letno.

S trošarino v rdeče številke

Ob podatku, da je ajdovska družba lansko leto ustvarila 1,6 milijona evrov dobička, ni težko izračunati, da bi z dodatnimi obremenitvami, podobno kot ostali proizvajalci v panogi, družba zašla v rdeče številke.

Predsednik uprave Fructala Luka Jejčič je na včerajšnji novinarski konferenci Gospodarske zbornice Slovenije podobno kot drugi predstavniki proizvajalcev brezalkoholnih pijač opozoril, da gre za škodljive ukrepe. Napovedano dajatev je označil tudi kot diskriminatorno, saj industrija pijač, kot je dejal, porabi le približno četrtino vsega sladkorja.

Do predlaganih dodatnih dajatev so kritični tudi v Goriških opekarnah in Salonitu Anhovo. Kot je za STA izjavil Jožef Stibilj iz Goriških opekarn, so se jim obremenitve v času krize občutno povečale. Trenutne dajatve iz naslova obnovljivih virov energije, koncesij in raznih nadomestil dosegajo že 15 odstotkov bruto dodane vrednosti podjetja. Če bo vlada dajatve še povečala, se bo ta delež po napovedih Stibilja povzpel že do 20 odstotkov. Vlado je pred zviševanjem dajatev posvaril tudi Tomaž Vuk iz Salonita Anhovo. “V krizi smo se obrnili se na tuje trge, z dodatnimi dajatvami pa bomo postali povsem nekonkurenčni.”

V Fructalu naj bi zato že razmišljali o selitvi vsaj dela proizvodnje. “Dejstvo je, da imamo stabilnega lastnika, da naš lastnik ogromno investira v Fructal, pogovarjamo pa se o tem, da bomo del proizvodnje ali kompletno proizvodnjo morali preseliti,” je za Radio Koper včeraj izjavil Jejčič. Ali je scenarij že izdelan ali gre le za glasna opozorila vladi, nismo uspeli izvedeti, saj je bil predsednik uprave za naše klice nedosegljiv.

Neuradno pa smo izvedeli, da nameravajo v kratkem seliti linijo sadnih sirupov iz obrata na Duplici pri Kamniku v Ajdovščino. Ker gre za ukrep, s katerim bi kvečjemu oklestili stroške, ne pa se izognili novim trošarinam, so informacije o selitvi proizvodnje, ki bi pomenila tudi ukinjanje delovnih mest in novo odpuščanje delavcev v Ajdovščini, zaskrbljujoče. Potrjujejo pa scenarij, na katerega so pred nekaj dnevi opozorili tudi v sindikatu delavcev kmetijstva in živilske industrije.

Za osem milijonov bi žrtvovali panogo

Tu podobno kot v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS poudarjajo, da bi uvedba trošarin na sladkor in druge dodatke povzročila ukinjanje proizvodnih linij, krčenje in selitev proizvodnje, zapiranje podjetij, s tem pa zmanjševanje števila zaposlenih v industriji brezalkoholnih pijač. “Nesprejemljivo in neodgovorno je, da za borih osem milijonov evrov prihodka v državni proračun iz naslova trošarin za sladkor in nekatere druge dodatke v pijačah, zavestno žrtvujemo slovensko industrijo brezalkoholnih pijač in s tem številna delovna mesta,” opozarjajo v sindikatu.

Na Gospodarski zbornici Slovenije so včeraj v en glas opozorili, da bodo imele nove obremenitve, ki jih pri pripravi sprememb proračuna za leto 2015 napoveduje vlada, za gospodarstvo pogubne posledice. Izpostavili so, da bo vlada z novimi in višjimi dajatvami najbolj škodovala energetsko intenzivnim podjetjem, ki imajo skupaj 27.000 zaposlenih. Med njimi so štiri panoge že v izgubi, in sicer metalurgija, steklarne, cementarne in proizvajalci brezalkoholnih pijač.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano