Ajdovski Fructal je bil njena prva velika poslovna ljubezen

“Ne, ne, nič me ne moti, da me ljudje povezujejo s Fructalom. Moti pa me, da se le redki spomnijo, da sem za Fructalom z enako predanostjo vodila še dve podjetji. No, je pa res, da se prve ljubezni ne pozabi kar tako,” pravi primorska menedžerka Cvetana Rijavec. Združenje Manager ji bo nocoj podelilo priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta.

Cvetana Rijavec, prekaljena primorska menedžerka, je od 
lanskega aprila v pokoju. Foto: /
Cvetana Rijavec, prekaljena primorska menedžerka, je od lanskega aprila v pokoju. Foto: /

LJUBLJANA > Primorka Cvetana Rijavec sodi med slovenske menedžerke s prebojnimi poslovnimi rezultati, ki so jih dosegla podjetja pod njenim vodstvom. Kemijska inženirka po izobrazbi in ljubiteljica kulture je soustvarjala kultne slovenske blagovne znamke in dala pečat razvoju slovenskega gospodarstva.

Cvetana Rijavec, rojena v Šempasu, je prvo službo dobila nedaleč do doma, v Šampionki Renče, kjer je bila tehnologinja v razvoju in vodja kontrole kakovosti. Po desetih letih je prestopila v ajdovski Fructal, kjer je hitro napredovala iz vodje kontrole kakovosti v tehnično direktorico, ko je bila stara 39 let, pa je prevzela vodenje družbe. Fructal je postal njena velika poslovna ljubezen. “Fructal je zame posebna zgodba, saj sem bila tam prvič v vlogi direktorice. Zame je bil Fructal pojem - podjetje, ki je vedelo, kaj hoče, ki je stavilo na kakovost in ki je doumelo pomen blagovnih znamk,” pravi in priznava, da se je v Fructalu veliko naučila. To, da ljudje njeno ime povezujejo z ajdovskim podjetjem, je ne moti, dodaja pa, da je po Fructalu z enakim žarom in zavzetostjo vodila Lek Kozmetiko in Ljubljanske Mlekarne.

Kot predsednica uprave Fructala se je spopadla z eno najtežjih nalog: obstojem podjetja. Fructal je v času osamosvojitve izgubil večino nabavnih in prodajnih trgov ter velik del proizvodnih zmogljivosti. Z močno ekipo in zaupanjem v Fructalove blagovne znamke se je pričela bitka za preboj na tuje trge. Prva zmaga je bila osvojitev ruskega trga, uspešno so pridobili tudi nove surovinske trge, zagnali novo proizvodnjo v Makedoniji in lastniško prestrukturirali podjetje. Po uspešni sanaciji je postal Fructal največji slovenski predelovalec sadja, prisoten na več kot 18 svetovnih trgih. Leta 1998 je Združenje Manager Fructalu podelilo priznanje za ženskam prijazno podjetje, njegova prva dama pa je bila nominirana za Slovenko leta. Po prodaji Fructala Pivovarni Union je Cvetana Rijavec odstopila kot predsednica uprave in vstopila v novo panogo. Lek Kozmetika je med njenim šestletnim vodenjem utrdil položaj tržnega vodje na področju krem v Sloveniji. Leta 2007 je Rijavčeva sprejela nov izziv. V dveh letih ji je uspelo s preoblikovanjem blagovnih znamk, racionalizacijo poslovanja in podvojenim izvozom skoraj 13 milijonsko izgubo Ljubljanskih mlekarn pretopiti v dobiček, za kar si prisluži priznanje Managerski izziv v kriznem vodenju. Dve leti zatem, ko Ljubljanske mlekarne dobijo novega lastnika, se je Rijavčeva poslovi z menedžerskega parketa. “Meni se stvari očitno dogajajo aprila. Rojena sem aprila, aprila sem se prvič zaposlila, in lanskega aprila - 1. - sem se upokojila.” A nagrado za življenjsko delo ji bodo podelili drevi v Ljubljani.

Med kandidati za priznanje Mladi manager 2014 je tudi Primorec - Jernej Pavlin, direktor podjetje Oro met iz Neverk, prejemnik priznanja Gospodarstvenik Primorske za leto 2014.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano