Ajdovske projekte drugod že kopirajo

Delavnice medobčinskega društva prijateljev mladine, klepet s slaščičarko, blogerko in udeleženko resničnostnega šova Eriko Jerkič, fotografska razstava Klemna Bizjaka Murje, pivska tržnica s pivovarno Pelicon in koncerta skupin Beer for Breakfast in Niet do sobote vabijo na festival Hiše mladih v Ajdovščini.

Festival Hiše mladih se je začel z delavnicami MDPM.  Foto: Maša Čibej
Festival Hiše mladih se je začel z delavnicami MDPM.  Foto: Maša Čibej

AJDOVŠČINA >Festival bo kmalu praznoval deseto obletnico, saj se je razvil še v stari Hiši mladih v Šturjah, kljub temu pa organizatorji vsako leto ponudijo kaj novega in svežega. Ohranja pa prvotni cilj in namen - predstaviti domače ustvarjalce in ponudbo. Letošnja izvedba pa bo vsaj pri glasbeni vsebini prestopila lokalne okvire. “Trenutno je kar nekaj domačih bendov zelo aktivnih, bodisi na odrih ali pa pripravljajo material za nove albume. Zato smo na glasbeni oder povabili novogoriško skupino Beer for Breakfast in skupino Niet, ki bo tokrat prvič na našem odru,” pojasnjuje vodja MC Hiša mladih Matej Likar.

Festival povezuje mladinske organizacije in vsebine, ki jih tudi sicer ponuja MC. Tu so Ajdovci naredili v zadnjih letih korak naprej, kar jim priznavajo tudi v mladinskih centrih po Sloveniji, med katerimi je zelo prepoznaven. “Številni že kopirajo naše projekte. Posebej odmevni so Teden mode, Zaposlitveni bazar, Obiski v krajevnih skupnostih, Štirinožni prijatelj, Miklavževanje, Coworking. V lokalnem okolju so se dobro prijeli tematski večeri, delavnice, razstave. Sodelujemo pri Kaševem letnem vrtu, Štrudlfestu, šolskem lutkovnem festivalu, športnih in občinskih prireditvah, ponudbo dopolnjujemo s koncerti. Postali smo stičišče raznovrstne ponudbe za mlade v občini,” dodaja Likar.

Tudi zato v MC, ki sodi pod javni zavod za šport in mladinske dejavnosti, vse glasneje razmišljajo o statusu mladinskega kulturnega centra in celo preoblikovanju v samostojni zavod. Načrtujejo tudi širitev programa. Po novogoriškem vzoru bi radi vzpostavili lokalno akcijsko skupino na področju preventive. Projekt obiskov KS pa bi v sodelovanju s Srednjo šolo Veno Pilon nadgradili, da bi zaživel kot izbirna vsebina ali praksa za dijake programa predšolske vzgoje.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano