Ajdovci že iščejo izvajalca zimske službe

Občina Ajdovščina je letos pohitela z javnim naročilom za izvajanje zimske službe v krajevnih skupnostih Otlica-Kovk, Col in Podkraj. Pri tem je upoštevala novo kategorizacijo javnih poti in pripombe krajanov glede nadzora izvajalcev in kakovosti opravljenega dela.

Tudi v Podkraju  si želijo zimsko idilo pričakati z  urejeno 
zimsko službo, zato so zadovoljni, da občina že sredi poletja 
išče izvajalce. Lani se je namreč zalomilo.  Foto: Alenka Tratnik
Tudi v Podkraju si želijo zimsko idilo pričakati z urejeno zimsko službo, zato so zadovoljni, da občina že sredi poletja išče izvajalce. Lani se je namreč zalomilo.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Potem ko se je lani iskanje izvajalcev zimske službe v krajevnih skupnostih Otlica-Kovk, Col in Podkraj zamaknilo v zimski čas, je občina letos pohitela in s pooblastilom omenjenih krajevnih skupnosti objavila javno naročilo za devet ločenih sklopov. Ponudbe pričakujejo do 18. avgusta.

Upoštevali so potrebe krajanov

Na občini pojasnjujejo, da je letošnji poziv narejen na osnovi lanskega, ki so ga uskladili s krajevnimi skupnostmi. Mojca Božič iz občinske strokovne službe pojasnjuje, da so pri organizaciji posameznih območij oziroma sklopov pluženja upoštevali novo kategorizacijo javnih poti, potrebe krajanov in večjo učinkovitost pri izvajanju zimske službe. “Za ta namen smo dodali nov sklop v KS Otlica-Kovk, pretežno na območju Kovka,” pojasnjuje Božičeva.

Kot dodaja, so pri organizaciji zimske službe upoštevali tudi pripombe domačinov glede večjega nadzora izvajalcev in kakovosti opravljenega dela. “Izvajalci so opremljeni s sledilnimi napravami, GPS, ki beležijo natančno pot in čas izvajanja zimske službe, torej so v celoti pod nadzorom. Pri odzivnosti in kakovosti opravljenega dela je treba upoštevati posebnosti v naravi, zamete, led, snežna neurja in druge nevšečnosti, s katerimi se soočajo izvajalci zimske službe. Upoštevati je treba prednostne naloge in vrstni red. Načelno pa so prebivalci zadovoljni z odzivnostjo in zato nameravamo nadaljevati z ustaljeno dobro prakso,” še pojasnjuje Božičeva.

Urnih postavk ne bodo dvignili

Na občini so tudi ocenili, da pripombe ponudnikov glede urnih postavk niso bile povsem upravičene, zato te ostajajo enake lanskim. Cena za eno uro dela s snežno frezo na asfaltiranih javnih poteh ne sme presegati 48, na makadamskih javnih poteh pa 55 evrov. Ura dela s traktorjem ne sme presegati 38 evrov, ura posipanja pa ne sme presegati 38 evrov.

Sicer je občina lani za zimsko službo na javnih poteh po krajevnih skupnostih skupaj porabila dobrih 54.000 evrov. Pred dvema letoma so bili stroški zimske službe na javnih poteh skoraj trikrat večji in so znašali približno 146.000 evrov. K temu pa je treba dodati še znesek, ki ga občina plača za čiščenje občinskih cest javnemu podjetju Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano