Ajdovci nad požare z brezpilotnim letalom in terencem

Ajdovci so v roke in garažo dobili brezpilotno letalo in terensko vozilo z nadzornimi kamerami in drugo opremo za zgodnje odkrivanje požarov v naravi, samodejno alarmiranje in požarno stražo. Oba bosta pripomogla k trajnostnemu gospodarjenju z naravnimi viri.

Ekipa se je razveselila novega terenca in brezpilotnega letala, 
ki bo pomagalo pri nadzoru. Foto: Občina Ajdovščina
Ekipa se je razveselila novega terenca in brezpilotnega letala, ki bo pomagalo pri nadzoru. Foto: Občina Ajdovščina

AJDOVŠČINA >Občina Ajdovščina se je pred dvema letoma skupaj z devetnajstimi partnerji iz osmih držav jadranske regije vključila v mednarodni projekt Holistic. Za cilj so si zadali izdelavo učinkovite mednarodne strategije in protokolov za izboljšanje požarne varnosti z zgodnjim odkrivanjem požarov v naravi. S tem želijo prispevati k trajnostnemu gospodarjenju z naravnimi viri. Projekt vključuje razvoj sodobne informacijske in komunikacijske tehnologije ter nadzorno opremo za zgodnje odkrivanje požarov v naravi, pa tudi za preverjanje lažnih alarmov.

Prvi tak sistem v Sloveniji

Ajdovci so s partnerji razvili nadzorni sistem za zgodnje odkrivanje požarov, sestavljen iz statičnih in mobilnih enot. Statične bodo v kratkem namestili na Sinjem vrhu, Brjah in na Planini. Mobilni enoti vključujeta terensko vozilo in brezpilotno letalo, ki sta opremljena s termovizijsko in dnevno kamero ter drugo opremo. Kot se nadejajo, bodo s podporo tehnologije gasilcem znatno olajšali delo, še posebej na težje dostopnih terenih. “Gre za prvi tak sistem v Sloveniji in enega bolj inovativnih sistemov v širši regiji. Je pomembna pridobitev in prepričan sem, da bodo uporabniki, naši poklicni in prostovoljni gasilci, v njem imeli učinkovito podporo pri skrbi za večjo varnost občanov in njihovega imetja,” je ob prevzemu letala in vozila poudaril v. d. direktorja občinske uprave Janez Furlan.

Letalo je delo domačega znanja

Brezpilotno letalo je izdelalo ajdovsko podjetje C-Astral. Letalo in terensko vozilo ford sta opremljena s termovizijsko in dnevno kamero, ki bosta povezani v enoten nadzorni sistem. Letalo in vozilo sta skupaj z opremo in informacijsko tehnologijo, ki jo bodo namestili v nadzorno sobo tukajšnjega gasilsko reševalnega centra in v statične enote, vredna približno 150.000 evrov. Ajdovci so večino denarja dobili na razpisu EU v okviru programa čezmejnega sodelovanja IPA Adriatic. Nekaj je primaknila Služba vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko. Ajdovci bodo s projektom Holistic v podružnični šoli v Lokavcu postavili tudi pilotno kotlovnico na sekance.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano