Ajdovcem ni uspelo zbuditi Brd

Skupina mladih Ajdovcev, združenih v društvu Fluvium, je oktobra ponovno zagnala kolesje legendarne dvorane na Humu, ki je dolgo samevala. V treh mesecih so priredili pet dogodkov, a so razočarano ugotovili, da odziva mladih ni. Sodelovanje z občino in vaško skupnostjo Hum so v teh dneh prekinili.

Največjo podporo so dogajanju na Humu 360 izkazali starejši domačini, ki so  za Martinovo plesali ob glasbi Beneških fantov in Lisjakov.  Foto: Lea Markočič
Največjo podporo so dogajanju na Humu 360 izkazali starejši domačini, ki so za Martinovo plesali ob glasbi Beneških fantov in Lisjakov.  Foto: Lea Markočič

HUM > “Vse se začne in konča pri denarju. Na žalost odziv publike ni bil takšen, kot smo ga pričakovali,” razočaranja ne skriva Ana Krečič, koordinatorka dogodkov v dvorani na Humu v zadnjih treh mesecih minulega leta.

Občina išče nove priložnosti

Skupina mladih Ajdovcev, ki je v legendarni dvorani na Humu videla potencial in pripravila pester glasbeni in kulturni program, te dni zapušča Hum. “Da bi bili poravnani vsi računi za organizacijo, bi moralo dogodke obiskati vsaj 200 ljudi, mi pa smo jih zabeležili največ 150 na martinovanju, ko je na nastop Beneških fantov in Lisjakov prišla starejša populacija Bricev,” pravi Ana Krečič, ki je, potem ko jim je briška občina dvorano na Humu oddala v najem do konca minulega leta, s predsednikom Kulturnega društva Fluvium Jakobom Krečičem, programskim vodjo Urošem Nemaničem in Timotejem Lemutom iz Ajdovščine pripravila skoraj trimesečni program dogodkov za vse okuse in ciljno publiko, starejšo od 20 let. S tem so ponudili alternativo dogodkom na Goriškem.

Ana Krečič: “Vse se začne in konča pri denarju. Na žalost odziv publike ni bil takšen, kot smo ga pričakovali.”

“Zavedamo se, da v današnjih časih ni enostavno voditi takšnega posla, s katerim se moraš ukvarjati skorajda profesionalno. Na občini smo projekt podprli, saj si želimo, da dvorane služijo svojemu namenu in oživljajo kraje z raznovrstno ponudbo,” je dejal direktor občinske uprave Andrej Markočič in dodal, da bodo tudi v prihodnje iskali nove priložnosti.

Boljši odziv starejših kot mladih

“Zanimivo je, da se je na dogodke bolje odzivala starejša populacija kot mladi, ki neprestano nergajo, da se v bližini nič ne dogaja,” pravi Teja Jelina, predsednica vaške skupnosti Hum. “Predvsem mi je žal te zagnane, delovne in energične skupine mladih, ki je verjela v oživitev dvorane, mi in občina pa smo stiskali pesti, da bi jim zares uspelo.”

Teja Jelina: “Predvsem mi je žal te zagnane, delovne in energične skupine mladih, ki je verjela v oživitev dvorane, mi in občina pa smo stiskali pesti, da bi jim zares uspelo.”

Četudi so ob oktobrski otvoritvi napovedali pestro programsko shemo za dobra dva meseca vnaprej in si obetali koncertne sobote ter kulturne petke in nedelje, so jo morali glede na odzivnost publike kasneje delno spremeniti. Tako so idejo, da bodo vsak konec tedna ponudili vsaj en dogodek, preoblikovali in jih organizirali manj, kot so prva načrtovali.

V začetku decembra lani so organizatorji še upali na praznično vzdušje v dvorani in napovedovali razne dogodke ter zatrjevali, da bodo vztrajali, a so nato odpovedali koncert Rudija Bučarja, ki je bil predviden dan po božiču. “Decembra smo na pobudo mladih priredili tudi plesno zabavo z elektronsko glasbo, a prodali nismo niti ene karte. To je bil rdeči alarm za nas, ki smo v projekt Hum 360 vložili vse svoje prihranke, saj še študiramo,” je Ana Krečič sklenila, zakaj se umikajo iz Brd.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano